Gå til sidens hovedinnhold

Statue av norsk krigshelt og slaveri-motstander revet ned av aktivister i USA

Statuen av den norskamerikanske offiseren Hans Christian Evensen Heg ble revet i natt. – Historieløse idioter, sier Peter Frølich (H).

OSLO/NEW YORK (Nettavisen): Etter bølgene med demonstrasjoner og opptøyer i kjølvannet av George Floyds død i politiets varetekt, har flere statuer og minnesmerker blitt revet.

Sist ute er den norskamerikanske Hans Christian Evensen Heg. Han ble født i 1829 i Lier i Buskerud, og falt i kamp i Wisconsin i 1863.

Under borgerkrigen ledet han det 15. Wisconsin frivillige infanteriregiment, også kjent som det norske regimentet på grunn av alle norskamerikanerne som kjempet for nordstatene.

Del av en serie hendelser

Ifølge den lokale TV-stasjonen WKOW ble statuen etter Evensen Heg tirsdag kveld revet ned av demonstranter i byen Madison, Wisconsin.

Statuen sto en sentral plass i hovedstaden i delstaten Wisconsin, og rett foran delstatens lovforsamling.

Etter statuen ble revet ned, ble det skrevet øverst på statuen «Black is beautiful».

Les også: Opprop for å fjerne Churchill-statue møter kraftig motbør: – Ytterliggående vås

- Ahistorisk anarki maskert som aktivisme

En av dem som reagerer sterkt på at statuen av nordmannen ble revet ned, er den republikanske senatoren Rick Scott i Florida.

- I går kveld i Wisconsin rev opprørere ned statuen av Hans Christian Heg, som var en innvandrer og avskaffelsesmann som døde etter å ha kjempet mot slaveriet. Og i DC planlegger opprørere å rive ned en statue av Abraham Lincoln, som er et minne om frigjøringen. Dette er ahistorisk anarki som er maskert som aktivisme, skriver senatoren på Twitter.

Les også: Legger seg paddeflat etter å ha brukt ordet «indianer»: – Det er helt latterlig

Ifølge TV-kanalen var statuerivingen en del av en serie med hendelser etter demonstranter var frustrerte som følge av at en ble arrestert av politiet tidligere på dagen. Delstatssenator Tim Carpenter skal også ha blitt slått ned, og trengte ambulanse etter demonstranter gikk til angrep på ham.

Artikkelen fortsetter etter målingen.

Første norske folkevalgt

Ifølge Store Norske Leksikon vokste Heg opp i Lier de første årene, før han reiste til USA sammen med familien i 1840. Det var en stor utvandring til USA i denne tidsperioden, og familien slo seg ned i nybyggersamfunnet Muskego i Wisconsin. I området bor det en stor andel norskamerikanere den dag i dag.

I løpet av karrieren ble han til slutt oberst i nordstatenes hær. Han sluttet seg til det republikanske partiet på grunn av hans sterke motstand mot slaveriet. Etter valget som fengselskommisær i 1859 ble han den første norske innvandrer som innehadde et statlig embete i USA.

– Historieløse idioter

Innlegg: Du har kanskje ikke hørt om Tony Timpa. Han var velstående og hvit

Rivingen av statuen har vekket reaksjoner i Norge. Stortingsrepresentant Peter Frølich (H) kaller demonstrantene for «historieløse idioter».

Kommentarer til denne saken