STAVANGER (Nettavisen Økonomi:) – Det er et døgn jeg aldri kommer til å glemme. På et tidspunkt trodde jeg at jeg måtte stenge kommunen alene, uten regjeringen i ryggen, sier Kari Nessa Nordtun (Ap), ordfører i Stavanger.

33-åringen har akkurat sendt sine egne barn gjennom porten i barnehagen for første gang på fem uker. Pulsen har kommet noe ned. Skuldrene henger litt lavere. Oljeindustrien er fortsatt i krise, og nasjonen er fortsatt inne i en pandemisk nedstengning. Men smittetallene lokalt har gått ned. Lengre ned enn mange hadde turt å håpe.

På Stavanger universitetssjukehus (SUS) ligger det kun to pasienter som har testet positivt for covid-19, og de trenger ikke pustehjelp fra respirator. SUS har totalt hatt fire døde knyttet til koronaviruset - kun én av dem fra Stavanger. Ingen - 0 - har blitt smittet på kommunens sykehjem.

– Jeg er overrasket over at det har gått som det har gått. I begynnelsen ble jeg veldig alarmert, og var redd for at viruset skulle øke og øke i omfang, sier smittevernoverlege Ruth Midtgarden i Stavanger kommune.

At smittetallene i landets fjerde største by skulle gå såpass ned, var langt ifra åpenbart. Tvert imot: 9. mars viste tallene fra Folkehelseinstituttet at Rogaland hadde flest smittetilfeller per innbygger i landet. Smitten kom hovedsaklig fra Nord-Italia og Østerrike, der mange rogalendinger dro for å stå på ski i vinterferien.

Les mer: Håper å kunne teste alle med koronasymptomer i mai

Tidlig informasjon til innvandrermiljøene

Ordfører Nordtun og kommunedirektør Per Kristian Vareide forteller om smått kaotiske dager i beredskapsledelsen i dagene etter vinterferien. Frekvensen på antall smittede skjøt opp i en fart som smadret regnestykkene til Folkehelseinstituttet, og ledelsen erkjente raskt at viruset var mer smittsomt enn først antatt.

– Vi tenkte knapt den samme tanken to dager på rad. Vi endret standpunkt og fikk mer informasjon hele tiden. Jeg synes at ansvaret var tungt å bære, og avgjørelsene vi tok på kort tid og usikkert grunnlag ville ha stor påvirkning på innbyggernes liv, sier kommunedirektør Vareide.

Les mer: Sverige: - Urovekkende rapporter om trengsel

På et tidlig tidspunkt, tidligere enn regjeringen og mange andre kommuner, stengte kommunen sykehjemmene for besøkende og la ned forbud mot større arrangementer og samlinger. Cruiseskipene ble stoppet. Store ressurser ble omdisponert til kommunikasjon og smittetesting. Kommunens korona-telefon for ikke-medisinsk informasjon gikk varm, og telefonene kom fra hele landet.

Kommunikasjonen rettet mot innvandrermiljøene var spesielt viktig, understreker ordføreren. Stavanger er byen med nest høyest andel innvandrere blant befolkningen, bak Oslo.

– Vi så hvordan innvandrere i Sverige ble rammet hardt, og vi tok tidlig kontakt med imamer, expats og andre sentrale personer i innvandrermiljøene i Stavanger. Én moské har over 4.000 troende knyttet til seg, så det er klart at kommunikasjon via imamen der var helt nødvendig, sier ordføreren.

Les mer: 22 forskere: Sveriges koronastrategi har slått feil

Og mens tallene fortsatte å stige i hovedstadsområdet, snudde trenden i Stavanger og Rogaland. Mens smitteraten på landsbasis har vært 0,7, har den vært 0,3 i Rogaland. Siden 31. mars er det kun registrert syv tilfeller av smitte i oljehovedstaden.

Les også: Myndighetene: - Det blir maks 15 elever per lærer

Frustrert over regjeringen

– Har dere gjort noe annerledes enn andre norske byer, eller er det tilfeldigheter?

– Det er fristende å lage en skrytehistorie om fantastisk beredskapsledelse her i byen. Men det handler først og fremst om at innbyggerne har fulgt rådene og rettet seg etter tiltakene som har blitt innført. Og så har vi hatt en god dose flaks, sier kommunedirektør Vareide.

Kommunedirektøren spekulerer i at de skyhøye smittetallene i etterkant av vinterferien kan ha bidratt til befolkningen raskere tok virussituasjonen på alvor. Ordfører Nordtun sier at innbyggerne har fulgt anmodningene fra kommunen fra første dag.

– Vi har vært helt avhengig av at innbyggerne har fulgt opp tiltakene. Kanskje har lojaliteten og disiplinen til Stavanger-folk sammenheng med mentaliteten i olje- og gassnæringen? Sikkerhetskulturen i næringen er enorm, og respekten for HMS-tiltak er stor, sier Nordtun.

Den store smittetettheten i byen i dagene etter vinterferien gjorde at alarmen gikk hos den politiske ledelsen. Ordføreren sier hun var frustrert over manglende tiltak, kommunikasjon og hjelp fra nasjonale myndigheter i dagene frem til 12. mars, da regjeringen innførte nasjonale tiltak.

– Vi var ikke fornøyde med håndteringen fra regjeringen, og det ga vi tydelig uttrykk for gjennom den uken. På et tidspunkt tenkte jeg at nå må vi bare stenge kommunen, alene eller sammen med Bergen og Oslo, sier Nordtun, og legger til:

– Egentlig skulle vi lent oss på den nasjonale innkjøpsordningen for smittevernutstyr, men denne har ikke fungert i det hele tatt. Vi har kun fått én nasjonal forsendelse. I stedet har vi kjøpt lokalt fra Norengros og underleverandører.

Les mer: Frisør: - Vi savner jobben vår, men den skal være trygg, og nå føles den ikke trygg

Smittevernoverlege: – Flaks

Ordføreren mener at brannen på Sola lufthavn 7. januar ble en viktig påminnelse om hvor viktig det er med god samhandling mellom politi, brannmannskap og legevakt. Med flyplassbrannen friskt i minne, var den ferske ordføreren aldri i tvil om kapasiteten og beredskapen da smittetallene begynte å stige.

– Er dere bekymret for en bølge nummer to?

– Hvis du ikke er bekymret for en bølge nummer to, bør du oppsøke hjelp. Men det er forskjell på rasjonell og irrasjonell frykt. Jeg føler at vi har en rasjonell og sunn tilnærming nå. Størsteparten av pandemien ligger foran oss, og vi kan få en eksponentiell vekst dersom vi slipper opp for tidlig, sier kommunedirektør Vareide.

Han får støtte fra smittevernoverlege Midtgarden, som ikke ser noen grunn til å senke skuldrene.

– Stavanger-tallene handler i bunn og grunn at innbyggerne har vært flinke til å overholde smittevernreglene. Vi har fått rask oversikt over de smittede og isolert dem som har vært positive, slik at smitten ikke har spredt seg videre under radaren, sier smittevernoverlegen.

– Hva tror du trenden i Stavanger skyldes?

– Jeg tror Stavanger har hatt flaks. De som kom hjem fra vinterferie forstod raskt alvoret og søkte hjelp. På tidspunktet da siddisene kom hjem fra Sør-Europa hadde vi skjønt alvoret i Norge, og vi kunne ta grep. Østlandet hadde vinterferie en uke tidligere enn oss, og kom raskere i gang med smitten, sier Midtgarden.

Les mer: Søring-karantene, krigen og den nordnorske offerrollen

Les mer: Knusende angrep på Kinas president for hemmelighold som gjør verden farligere