STAVANGER (Nettavisen Økonomi:) For 101 år siden ble det innført åtte timers arbeidsdag i Norge, og i flere år har politiske tenkere på venstresiden lekt med tanken om å redusere arbeidsdagen til seks timer.

Rødt, SV og deler av LO har åpnet for sekstimersdagen gjennom årene, og i Stavanger kommune kan en kortere arbeidsdag fort bli en realitet.

I det omfattende budsjettforslaget fra flertallspartiene (SV, Rødt, MDG, Ap, Sp og FNB) i oljebyen har det lurt seg med en ikke helt ukontroversiell nyhet:

«Samarbeidspartiene ønsker å prøve ut nye modeller for å sikre bedre tjenester gjennom økt bemanning. Vi ber om en sak om et prøveprosjekt med sekstimersdag i en av kommunens virksomheter», skriver flertallet.

Partiene skriver at de kunne tenke seg å finne én virksomhet i kommunen og gjennomføre et pilotprosjekt over to år. Målet er å finne gevinster i form av økt trivsel, redusert sykefravær, bedre tilbud og bedre produktivitet på jobb.

– Håpet er jo at en slik pilot kan inspirere folk til å forstå at en seks timers arbeidsdag ikke bare er drømmerier, men faktisk kan være noe av svaret i en situasjon hvor mange hundre tusen står utenfor arbeidslivet fordi de sliter seg ut, samtidig som vi har en privat forbruksvekst som neppe er bærekraftig på sikt, sier Rødt-leder Mímir Kristjánsson i Stavanger.

Han innrømmer imidlertid at kommunen ikke aner hva prosjektet vil koste.

– Vi er fullt klar over at en kommune alene ikke kan innføre sekstimersdag uten betydelig innsats fra staten og dessuten enighet mellom partene i arbeidslivet om å ta ut produktivitetsvekst på en annen måte enn lønnsvekst.

Se Kristjánsson og Eirik Faret Sakariassen (SV) forklare mer i videoen øverst!

Les også: Bekmørkt arbeidsmarked - men sjeføkonomen ser positive tegn: – Lyset i enden av tunnelen kommer nærmere

Har blitt prøvd før i Norge

Tines produksjonslokaler ved Heimdal i Trøndelag var lenge kjent for å ha seks timers arbeidsdager, noe som først ble innført som en del av et prøveprosjekt i 2006.

De ansatte ble mindre syke, og produktiviteten økte - men i fjor informerte Tine-ledelsen om at det 15 år lange prosjektet var over. Beslutningen vakte protester fra de ansatte, som foreslo å gå ned i lønn. Tine, som kunne spare åtte millioner kroner på at de ansatte jobbet 7,5 timer i stedet for seks, avslo forslaget om lønnskutt.

Også i Kommune-Norge har det vært prøveprosjekter knyttet til kortere arbeidsdager tidligere:

I Oslo kommune jobbet drøyt 100 ansatte på alders- og sykehjem i bydel 2 sekstimersdager mellom 1995 og 1997. Prøveprosjektet førte til bedre trivsel og mindre slitne ansatte, men sykefraværet gikk ikke ned.

I Bergen kommune jobbet de ansatte i hjemmebaserte tjenester sekstimersdager mellom 2007 og 2009. Til tross for fornøyde ansatte og bedre arbeidsmiljø, kunne ikke kommunen forsvare de ekstra kostnadene - ettersom det ikke kunne dokumenteres at sykefraværet hadde gått nevneverdig ned.

SVs Eirik Faret Sakariassen lar seg imidlertid ikke skremme av at prøveprosjektene har blitt for dyre:

– Man har jo mange ganger kommet til at produktiviteten har gått opp, og at arbeiderne er mer fornøyde, at man får færre sykemeldinger og at folk står lenger i jobb. Det er viktig for oss, at vi ikke har mange som må gå av med uførepensjon - men at de faktisk kan fortsette arbeidslivet ut, sier Stavanger SV-lederen og fortsetter:

– Det tror vi sekstimersdagen kan være et viktig bidrag til. Særlig i tunge yrker, men jeg tror at mange andre også har godt av å jobbe mindre.

Les også: Egil (49) og en kvart million nordmenn får ikke feriepenger neste år: – Dønn urettferdig

Slaktes av høyresiden: – Ap får slept beina etter seg av Rødt

Høyre-politiker Aleksander Stokkebø mener forslaget er særdeles umusikalsk i en tid der tusenvis står utenfor arbeidslivet i den verste økonomiske krisen siden andre verdenskrig.

– Dette er et slag i magen for alle som er usikre på egen jobbsituasjon. Vi skal prioritere lokale og nasjonale tiltak for å holde hjulene i gang. Høyre har foreslått flere gode tiltak for arbeidslivet som har blitt avfeid av det rødgrønne flertallet. Nå ser vi hvor de har tenkt å bruke pengene, sier Stokkebø og fortsetter:

– Det går ikke en dag uten at det røde flertallet klager på trang kommuneøkonomi. Samtidig bruker de ufattelig mange millioner på skattefinansiert skolemat og SFO til de rikeste og til å satse på en seks timers arbeidsdag. Det er en ganske tonedøv prioritering i en tid der flere skal tilbake i arbeid.

Stokkebø viser til at prøveprosjektet hos Tine Heimdal ble avsluttet fordi regnestykket ikke gikk opp.

– Hvis en har flere titalls millioner og milliarder til overs er selvfølgelig en sekstimers arbeidsdag en prioritering en kan gjøre, men her går det på bekostning av andre ting, for eksempel flere målrettede tiltak for å få folk i arbeid. Ap får slept beina etter seg av Rødt her, og det ser vi i sak etter sak, sier Stokkebø.

Arbeiderpartiet har for øvrig gått inn for å gi statlig tilskudd til bedrifter som vil teste sekstimersdagen tidligere: I 2018 mente Aps arbeidslivsutvalg at det burde etableres ordninger for forsøk med kortere arbeidsdag for særlig belastende yrker.

NHO Rogaland-sjef Tone Grindland blir forundret av å høre forslaget fra flertallet i Stavanger, og spør hvor flertallspartiene skal hente pengene fra. Hun mener forslaget i sum betyr at de ansatte får fire og en halv uke ekstra betalt ferie hvert år.

– Jeg har aldri hørt om arbeidsgivere som har gitt dette eller arbeidstakere som har bedt om dette. En vil jo anta at de beholder lønnen som har blitt fremforhandlet av fagforeningene. Jeg ser ikke annen hensikt enn at dette er politisk og filosofisk interessant, men også enormt kostnadskrevende og definitivt helt uaktuelt for privat sektor. Dette vekker lite begeistring hos meg, sier Grindland.

Tidligere i år gjorde finansminister Jan Tore Sanner (H) det klart at det ikke er umiddelbar fare for at resten av landet blir gjenstand for et pilotprosjekt med sekstimersdag. Som svar på at SV foreslo en kortere arbeidsdag, svarte finansministeren:

«Mesteparten av Norges nasjonalformue består av arbeidskraft, ikke oljeformuen. Hvis vi kutter arbeidstiden bare tre og en halv time, fra 37,5 timer til 34 timer per uke, reduseres nasjonalformuen like mye som hele verdien av oljefondet - både den i oljefondet og den som ligger i bakken», skrev Sanner i Dagbladet.

Les mer:Offentlige ansatte får 20 millioner i koronabonus, mens tusener mister jobben: - Det er til å bli matt av