*Nettavisen* Økonomi.

Steen & Strøm hacket

Hjemmesidene til varemagasinet Steen & Strøm har fått en real smell etter å ha blitt angrepet av tyrkiske hackere.

21.07.05 14:59

De som forsøkte å komme inn på hjemmesidene til Steen & Strøm i dag morges ble møtt av en melding om at siden var hacket, og et bilde av grunnleggeren av den tyrkiske staten, Mustafa Kemal Atatürk.

En blir også oppfordret til å kontakte hackeren på mail eller MSN Messenger. Adressen er ikke registrert på Messenger, og mye kan tyde på at mailadressen ikke er genuin.

Muslimsk organisasjon
Bildet ligger plassert på hjemmesidene til en muslimsk studentorganisasjon, noe som gir liten mening ettersom Atatürk i utgangspunktet grunnla en ikke-religiøs stat. Det er derfor vanskelig å si om det er hackere tilknyttet denne organisasjonen som står bak, eller bare noen som forsøker å forvirre.

Mens man ser på det vaiende tyrkiske flagget spilles det relativt behagelig tyrkisk musikk. Også denne musikken er plassert på hjemmesidene til studentorganisasjonen MSA.

Løser ut cd-rom
Hjemmesiden forsøker også å utnytte en svakhet i Windows Media Player for å løse ut cd-rom-en på datamaskinen, men ser ikke ut til å lykkes videre med det.

Steen & Strøm var ikke klar over at hjemmesidene var hacket da TV 2 Nettavisen kontaktet dem, og IT-avdelingen ble satt på saken.

Ikke noe fisleselskap
Selskapet er ikke bare et varemagasin, men den største kjøpesenterkjeden i Norge, med betydelige verdier også i utlandet. Markedsverdien på Steen & Strøm er 5,5 milliarder kroner på børsen, og Stein Erik Hagen er den dominerende eieren.

Hjemmesidene til Steen & Strøm var helt fjernet klokken 9.40 torsdag morgen.

Aktive hackere
TV 2 Nettavisen har i løpet av dagen fått inn en rekke tips på at dette er en hackergruppe som er veldig aktive. De har tatt alt fra gjesteboken til Vestre Toten MC Klubb til nettsidene finnansinstitusjoner på Kanaløyene. De er med andre ord ikke så nøye på om nettstedene er store eller små.

- Disse hackerne har drevet med dette i et par måneder allerede. De hacket seg inn på tre sider jeg administrerer. Det er ingen politiske budskap eller andre problem med websidene, sier Jan Buttle-Ulvin, IT-ansvarlig i Jersy Trust.

Oppe igjen på ettermiddagen
Rett før klokken 15.00 var sidene delvis oppe igjen. Ementor hadde da vært involvert og satt inn en helt ny server basert på Windows Server 2003, mot Windows Server 2000 som ble brukt da de ble hacket.

- Hvordan de kom inn vet vi ikke, men det er vel en patch som vi har glemt å legge inn. De har byttet ut standardsiden vår og lagt inn eget innhold, men ikke noe ser ut til å ha blitt slettet. Vi så langt ikke hvor i verden de har kommet fra, men politiet er kontaktet, så hvis de vil se på serverne og loggene, så kan de det, sier IT-konsulet Kay Over Gabrielsen i Steen & Strøm til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.