*Nettavisen* Økonomi.

Steensnæs ber om forklaring

Foto: (Scanpix)

Olje- og energiminister Einar Steensnæs krever en forklaring av Statnett, etter at over 200.000 vestlendinger mistet strømmen fredag.

14.02.04 20:01

Et massivt strømbrudd rammet store deler av Hordaland og nordlige deler av Rogaland rett før klokken 14 fredag. Over 200.000 ble uten strøm.

Årsaken til linjebruddet er en skjøt som sviktet på linjen for hovedstrømforsyningen mellom Sauda og Nesflaten i Ryfylke. Samtidig som skjøten sviktet, oppsto det en datafeil i et kontrollanlegg like ved. Dette førte til at det ble overbelastning på det øvre linjenettet i området, og dermed gikk strømmen.

Krever forklaring
Olje- og energiminister Einar Steensnæs ønsker en forklaring fra Statnett på hvordan en slik omfattende strømsvikt kunne skje.

- Vi har gjort oss så avhengige av elektrisk strøm, at vi skal ha god kvalitet. I etterkant av det om er skjedd, er det naturlig å gå igjennom alle sider av episoden for å se om det er svakheter i systemet som skulle utløse ekstraordinære tiltak, sier Steensnæs til TV 2 Nyhetene.

Steensnæs understreker at vi kan aldri garantere oss ett hundre prosent mot en strømutkobling.

- Men vårt sentralnett er bygd opp på en helt annet måte enn i utlandet, så faren for store strømutkoblinger over lang tide er veldig er liten, sier.

Utbreder feilen
Kommunikasjonsdirektør Thor Inge Akselsen sier at Statnett er i ferd med å utbrede feilen.

- Situasjonen i dette området er slik at vi må gjøre nettet sterkere. Det hadde vi faktisk begynt med før strømbruddet oppstod. Vi har fått konsesjon for å bygge en ny kraftledning i området. Sammen med den lokale kraftleverandøren i Bergen (BKK, red. anm.) er vi i ferd med å gjøre en studie av hvordan vi skal gjøre forsyningen, spesielt til bergensområdet, enda bedre enn den er i dag. Svaret på det skal vi ha i løpet av et par måneders tid, sier Akselsen til TV 2 Nyhetene.

Høy pris
Prisen vi må betale for at vi skal gardere oss mot slike hendelser, er for høy til at strømnettet skal bli helt sikkert.

- Det er ingen tvil om at man kan gjøre systemet mye sikrere enn i dag. Men da blir prisen meget høy. De som må betale, er alle de som bruker strøm i Norges land, næringsliv og husholdninger, sier Akselsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag