Orkla har kjøpt 75 prosent av aksjene i New York Pizza. Dette kommer fram i en pressemelding publisert mandag morgen.

Orklas største aksjonær er mangemilliardæren Stein Erik Hagen. Hagen er en av Norges rikeste menn og har en formue på 33 milliarder kroner.

Les også: Milliardær Stein Erik Hagen deler sine gode råd: Slik blir du rik

Pizzakjeden Orkla har kjøpt solgte i fjor 11,5 millioner pizzaer og hadde en omsetning på 54,7 millioner euro. Transaksjonen verdsatte selskapet til 145 millioner euro som tilsvarer 1,5 milliarder kroner.

– Vi er begeistret over å få denne avtalen i havn. New York Pizza er et godt drevet selskap med dyktig ledelse og en velfungerende franchise-modell. Oppkjøpet av New York Pizza er i tråd med Orklas strategiske ambisjon om å vokse i «Out of home»-kanalen som har høyere vekst enn tradisjonell dagligvare, sier Orklas konsernsjef Jaan Ivar Semlitsch.

Kjeden har hatt en gjennomsnittlig årsvekst på 12 prosent siden 2008. De har per dags dato 232 franchisedrevne utsalgssteder hvor 229 er i Nederland. I Nederland har kjeden en sterk nummer to-posisjon i markedet.

–Det er veldig høy kvalitet og de har en veldig sterk varemerke i Nederland og et veldig sterkt ledelsesteam. De har de samme trekkene som Kotipizza og vi er veldig nøyd med denne investering. Vi har hatt 14 prosent vekst i Finland i fjor, sier Semlitsch til Nettavisen mandag morgen.

New York Pizza har allerede startet ekspansjonen til Belgia og Tyskland og Semlitsch sier de vurderer også ytterligere ekspansjon i Nederland.

– Vi vil vurdere fortløpende andre markedet i Europa. «Out of home»-kategorien er veldig attraktiv ved siden av «inhome» og vi ønsker å være der konsumenten er. Pizza er en kategori vi kjenner godt og der det er stabil og god vekst.

Les også: Nå blir det prissjokk i dagligvarehyllene: – Mye kraftigere enn vi har sett før

New York Pizza er glade for å få Orkla inn på eiersiden.

– Orkla blir en viktig partner når vi nå skal vokse videre i Nederland og andre nærliggende markeder, sier adm.direktør Philippe Vorst i New York Pizza.

New York Pizza har også pizzadeigprodusenten Pizza Euro Products i bestanden. Denne deigen eksporteres til 18 land.

Kjøpet er avhengig av godkjennelse fra nederlandske konkurransemyndigheter.

Les også: Knalltall for Orkla

New York Pizza har de siste 12 månedene hatt et driftsresultat på 12,1 millioner euro. Selskapet har hovedkontor i Amstelveen, Amsterdam. Det er planlagt at virksomheten skal drives som en selvstendig enhet i Orkla Consumers & Financial Investments.

Dette er ikke første pizza-selskap Orkla kjøper. I 2019 kjøpte selskapet Koti Pizza.

– Siden Orkla kjøpte Kotipizza i januar 2019 har denne virksomheten utviklet seg meget bra. Nå vil vi sammen med de lokale lederne vurdere flere muligheter for samarbeid mellom New York Pizza og Kotipizza, sier konserndirektør Kenneth Haavet som er leder av Orkla Consumer & Financial Investments. Haavet blir ny styreleder i New York Pizza. Også adm.direktør Tommi Tervanen i Kotipizza inngår i det nye styret.

Den største eksterne kunden av New York Pizza er Finlands ledende pizzakjede - Orkla-eide Kotipizza. Semlitsch informerer om at de observert New York Pizza lenge.

– Det er et objekt vi har sett på lenge innenfor «utenfor hjemmet»-kategorien. De produserer allerede pizzabunner til Kotipizza i Finland, så det er gode relasjoner der, sier Orkla-sjef Jaan Ivar Semlitsch til Nettavisen.

Orkla-sjefen vil ikke avsløre om det blir aktuelt med restaurantpizzaer i Norge.

– Norge er et interessant markedet, men vi kommenterer ikke mulig fremtidige planer. Samtidig har vi ganske strenge krav til hva vi kjøper, avslutter Semlitsch.