Stemmer over Reitens bonus

Foto: Knut Fjeldstad/Scanpix (Scanpix)

Hydro-sjef Eivind Reiten har fått utbetalt over tre millioner kroner i bonus. Nå skal generalforsamlingen avgjøre om bonusen skal være en del av sjefslønnen.

02.05.06 11:35

Høye lederlønninger har lenge vært et stridstema i Norge. Også i år har det vært mye fokus på topplederlønninger. NA24 iMarkedet kunne i mars fortelle at toppsjefene i fem av de største statseide selskapene hadde lønn og bonus på totalt 29 millioner kroner i fjor. Nesten fem millioner mer enn året før.

NA24 - din nye næringslivsavis.

De fete lønningsposene fikk blant andre Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen til å rope opp om moderasjon og LO-leder Gerd-Liv Valla til å kreve at staten må gå foran og sørge for at lederlønningene i selskaper hvor staten er storeier ikke øker mer enn for vanlige folk.

En av de lønningsposene det har vært stor oppmerksomhet om, har vært Hydro-sjef Eivind Reitens og nå skal selskapets generalforsamling 9. mai ta stilling Reitens bonuser.

Stemmer over bonuser
En aksjonær har nemlig fremmet et forslag om at bonusordninger ikke skal være en del av kompensasjonen til Hydro-sjefen. Samme forslag ble stemt over på generalforsamlingen for to år siden. Totalt har Reiten fått utbetalt 3,3 millioner kroner i bonus siden han tiltrådte som generaldirektør (nå konsernsjef) i Hydro i mai 2001.

(Hva synes du? Si din mening her )

LO-lederen viste i november i fjor til at regjeringen varsler et langt mer aktivt statlig eierskap i Soria Moria-erklæringen. Sjeføkonom Stein Reegård bekrefter overfor NA24 at de mener bonusordninger er unødvendige og uheldige på toppen av allerede høye lønninger.

- Det skulle ikke være nødvendig å gi noe mer for at en leder skal gjøre sitt beste, sier han.

- Vi mener generalforsamlingen bør ta et mer aktivt forhold til lederavlønninger. Det følges nå opp av et lovforslag fra regjeringen. Staten har en spesiell mulighet til å følge opp dette der de har en mulighet for reell innflytelse, sier sjeføkonomen videre.

Bonus bør være likt for alle
Han får støtte av stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Rolf Terje Klungland.

- I prinsippet mener jeg at man skal jobbe for en lønn. Bonuser er noe som bør være likt for alle. Det er ikke sånn at en direktør fortjener mer bonus enn en prosessoperatør, sier Klungland og legger til at direktørene har høyere lønninger fordi de har mer ansvar.

Men Ap-representanten vil ikke gi næringsministeren noe råd om hvordan han skal stemme når saken kommer opp på Hydros generalforsamling.

- Om regjeringen skal stemme for dette forslaget. Det må de bestemme selv, sier han til NA24.

Bonus-fest for Reiten
Reiten har til smør på brødet. Siden han tiltrådte i mai 2001 har han fått utbetalt i underkant av 30 millioner kroner i lønn, bonus og andre ytelser. I tillegg kommer innløste opsjoner. Reitens lønn har steget fram 3,9 millioner kroner første året til 4,7 millioner kroner i fjor. I tillegg kunne han glede seg over en engangsutbetaling på fire millioner kroner som kompensasjon for en endring i generaldirektørens pensjonsavtale.

Hydro-sjefens bonuser blir utbetalt ett år på etterskudd. I fjor hadde selskapet nok et rekordår og sannsynligheten er god for at Reiten vil få bonus også for 2005. Ifølge Hydro kan bonusen til toppsjefen være maks seks måneders lønn. Reiten kan dermed håpe på en bonus til neste år på 2,3 millioner kroner. Hvis selskapets styre vil gi ham så mye.

Reitens bonuser:
2005: 1.500.000

2004: 1.190.000

2003: 630.000

Den årlig bonusordningen for Hydro-sjefen er betinget av at mål fastsatt i forretningsplanene i de ulike forretningsenhetene i Hydro blir oppfylt, mens en aksjeopsjonsplanen skal bidra til at Hydro-ledelsen skal skape langsiktige verdier for aksjonærene.

NA24 har tidligere skrevet at de første opsjonene ble innløst i fjor høst. Gevinsten var på 3,14 millioner kroner som ble utbetalt som lønn.

Reiten kjøpte deretter 2000 Hydro-aksjer for gevinsten etter skatt. Totalt eier han 13.514 aksjer i Hydro og sitter på 40.000 opsjoner. Hydro-aksjen ligger i dag på 943,5 kroner etter massiv kursoppgang de siste månedene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.