Tirsdag morgen noteres kronen til 8,97 mot dollar og til 10,57 mot euro. Vi må tilbake til 20. november i fjor for å finne en svakere krone mot dollar (se grafen under), til slutten av desember for å finne en svakere krone mot euro.
En svakere krone er bra for norsk eksport, fordi varene vi selger til utlandet blir relativt billigere. Den svake kronen er også bra for Oljefondet, som plasserer midlene i utlandet.
Men baksiden av medaljen og regningen er at vi må betale mer for ferieturene i utlandet og importvarene, som biler. Norge har en stor import, og importvarene påvirker over 30 prosent av den totale prisstigningen.
Les også: Kronen rett til bunns - betydelig svekkelse
Siden april
Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets gir en fyldig omtale av kronesvekkelsen i tirsdagens morgenrapport. Han skriver at svekkelsen har akselerert de siste ukene, men kronesvekkelsen har egentlig pågått siden slutten av april.
I denne perioden har kronen svekket seg mot nær sagt alle andre valutaer i verden. Denne svekkelsen kom etter at kronen styrket seg mot de aller fleste valutaene siden årsskiftet.
Og hvorfor svekker kronen seg? Ifølge Østnor er årsakene nokså åpenbare. Vi er nemlig vitne til et stemningsskifte. Det er økt frykt for at smitteoppblomstring og svakere vaksineprogresjon skal bremse det pågående oppsvinget i verdensøkonomien.
Les også: Det myndighetene frykter at skal skje, bør virkelig skremme deg
Børsfall
Vi får heller ikke hjelp av børsene. Mandagen ble den verste dagen på Oslo Børs så langt i år, med et fall på 2,4 prosent. Flere toneangivende europeiske børsindekser var ned rundt 2,5 prosent. Det er påvist en nær sammenheng mellom kroneutviklingen og utviklingen i det amerikanske aksjemarkedet.
Kronen er blant valutaene som er mest sårbare når aksjemarkedene får seg en trøkk. Om sommeren er omsetningen av norske kroner liten, som forsterker svingningene. Det skal sies at Oslo Børs tirsdag morgen henter seg inn igjen etter mandagens fall.
Økende usikkerhet om gjeninnhentingen gjør også at lange renter faller. Renten på den viktige amerikanske tiårige statsobligasjonen har siden april falt fra 1,73 prosent til 1,19 prosent, som har dratt ned den tilsvarende norske renten. Et så stort fall gjenspeiler en økende pessimisme.
Oljefølsom
Frykt for en svakere økonomisk vekst demper også utsiktene for oljeprisen, som ikke er bra for den oljefølsomme norske kronen. OPEC-landene ble søndag enige om en gradvis produksjonsøkning fremover.
Det har gjort at oljeprisen er ned nesten 7 prosent siden mandag og handles i morgentimene tirsdag til rett i underkant av 69 dollar fatet.
Østnor skriver at verdensøkonomien lenge har vært preget av en slags synkronisert optimisme. Både budsjettpolitikken og pengepolitikken - rentene - har bidratt til en sterk oppgang på verdens børser.
Les også: Står vi på kanten til en ekstrem økonomisk krise?
Dårligere beskyttelse
Usikkerhet rundt tidligere virusmutasjoner har bare i begrenset grad påvirket stemningen i finansmarkedene. Men nå virker ikke vaksinene å gi den samme beskyttelsen mot den smittsomme delta-varianten. Det truer utsiktene for oppsvinget.
Den sterke oppgangen på verdens børser har dessuten økt fallhøyden når oppsvinget ikke lenger er enveiskjøring.
Markedsutviklingen har over lengre tid vært bra for kronen, som en nesten dobling i oljeprisen de seneste åtte månedene. Norges Bank har signalisert fire rentehevinger det nærmeste året. Forventningene om renteøkninger styrket kronen i begynnelsen av året.
Spekulanter
Men DNB Markets tror at noe av kronestyrkingen skyldes at spekulanter kjøpte kroner gjennom våren på forventning om en videre kronestyrking. Utsiktene for norsk økonomi er fortsatt gode, men Østnor skriver at flere nok har ment at potensialet for kronestyrking er nådd.
DNB Markets spådde i sine prognoser fra i vår en svakere krone. Meglerhuset er likevel blitt overrasket over hvor stort fall i både rentene og kronen har vært.
Men kan vi håpe på en snarlig kronestyrking? Nei, Østnor skriver at vi vet av erfaring at kronen ofte bruker lang tid på å hente igjen tapt terreng.