Gå til sidens hovedinnhold

Stenger 56 meklerkontorer

Massestengning av meklerkontorer, oppsigelser over en lav sko og inndragning av konsesjoner. Velkommen til Notar.

Som direkte følge av et boligmarked i krise, melder Notar-konsernet i dag at de slår deler av sin virksomhet konkurs.

Kredittilsynet trekker bevilliingen til 34 Notar-kontorer, noe som medfører at 12 kontorer må stenge i tillegg til de 44 kontorene som allerede er under avvikling.

I praksis betyr det at Notar fra oktober til nå har stengt 56 kontorer.

Ytterligere 53 ansatte mister som følge jobbene sine, i tillegg til de 110 ansatte som ble oppsagt i oktober.

«Bakgrunnen for tilbakekallet er at disse meklingsforetakene ikke lenger tilfredsstiller kravet til positiv egenkapital i eiendomsmeklingsloven. Kredittilsynet vil medvirke til at det legges til rette for minst mulig ulemper for kundene. Hvert av foretakene har stilt sikkerhet for eiendomsmeklingen for 20 millioner kroner. Kredittilsynet er ikke kjent med forhold som vil kunne medføre økonomisk tap for kunder», heter det i en pressemelding fra Kredittilsynet.

Det er totalt 35 Notar-meglerkontorer i Norge som eies av franchisetagere, og berøres dermed ikke direkte av oppbudet. Disse kontorene vil fortsette driften som normalt.

Selge bolig?Spar tusener

Ikke drivverdig
Den utviklingen får administrerende direktør Geir Hantveit i Notar til å fortvile. Han tok over ledelsen i selskapet 1. september.

- Styre og ledelse har jobbet intenst for å sikre hele kjeden. Vi var klar over at det var press på balansen og likviditeten, men mente at dette ville ordne seg. Det klarte vi ikke. Det er utrolig trist å se at et stort antall medarbeidere nå rammes av denne situasjonen som har oppstått, sier Hantveit til Nettavisen.

Han gir blant annet finanskrisen skylden for konkursen.

I hele helgen har styret og ledelsen i det eiendomsmeklerkjeden Notar sittet i krisemøter. Situasjonen ble akutt sist fredag, etter at hovedbankforbindelsen Nordea stengte alle drifts- og lønnskontoer med kreditt i Notar-selskapene.

- Vi vil ikke legge noe ansvar på Nordea, men vi synes Nordea burde holdt kontoene åpne lenger slik at vi kunne delt ut lønn til våre ansatte. Men vi stiller dem som sagt ikke til ansvar, sier Hanstveit.

Aner ikke omfanget
Ledelsen i Notar sier de ikke vet hvor mange kunder som er rammet av konkursen.

- De som på nåværende tidspunkt er kunder på Notar-kontorene som er nedlagt vil oppdragene avsluttes. Antallet dette vil ramme har vi ingen anslag over, sier Hanstveit.

LES OGSÅ: Uklart rundt Notar

Omkring 30 Notar-selskaper fikk alvorlige likviditetsproblemer. Blant annet førte det til umiddelbar stans i lønnsutbetalingene til mange av de ansatte.

I slutten av oktober meldte Notar om kraftige nedskjæringer i meklerstaben. 26 meklerkontorer ble da besluttet lagt ned. Disse kom i tillegg til 18 kontorer som er lagt ned tidligere i år.

Etter at finanskrisen satte inn med full tyngde etter konkursen i Lehman Brothers tidligere i høst. Har boligmarkedet tørket helt inn. Omsetningen i november er halvert sammenlignet med samme måned i fjor.

Dette har medført store problemer for mange eiendomsmeglere, som har mye av lønnen sin i form av salgsprovisjoner. Bransjen har vært preget av overetablering gjennom flere år med tosifret vekst i boligprisene.

Notar-kjeden består av en rekke selvstendige aksjeselskaper, der Ekko Eiendom er hel- eller deleier av mange av Notar-selskapene. Pressekonferansen vil bli ledet av administrerende direktør Geir Hantveit i Notar, og styreleder Per Christian Voss i Ekko Eiendom AS.

LES MER FRA NETTAVISEN.NO/BOLIG:

Boligsalget ned 34 prosent

Her faller boligprisene mest

Notars hovedeier, milliardæren Terje Stykket, har ikke villet skyte inn mer penger i selskapet.

- Det har vært en krevende oppgave å få kontroll over situasjonen i Notar. Det har stadig vekk ramlet skjeletter ut av skapet. Så det er vanskelig for oss å si at vi skal skyte inn mer penger, sa Stykket til Dagens Næringsliv tirsdag.

Notar eies med 55 prosent av Terje Stykket. Resten eies av Notar-gründer Morten K. Andersen.

Disse får ikke drive eiendomsmekling

Kredittilsynet opplyser at de i dag har i dag kalt tilbake 34 tillatelser til å drive eiendomsmekling for foretak som inngår i Notar-kjeden, jf. vedlagte oversikt.

- Bakgrunnen for tilbakekallet er at disse meklingsforetakene ikke lenger tilfredsstiller kravet til positiv egenkapital i eiendomsmeklingsloven. Kredittilsynet vil medvirke til at det legges til rette for minst mulig ulemper for kundene. Hvert av foretakene har stilt sikkerhet for eiendomsmeklingen for 20 millioner kroner. Kredittilsynet er ikke kjent med forhold som vil kunne medføre økonomisk tap for kunder, opplyser Kredittilsynet.

SAKEN OPPDATERES

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken