– Det er en grusom tid for oss artister, og det ser ikke ut som verken denne eller Solberg-regjeringen tar situasjonen på alvor.
Det sier den norskamerikanske artisten, musikeren og skuespilleren Stephen Ackles, til Nettavisen. Han sikter til at gjentatte nedstengninger i forbindelse med koronapandemien nesten har tatt livet av musikkbransjen.
– Vi har gått for lut og kaldt vann i snart to år, uttaler artisten.
Han forteller at han har spist mye pasta, ketchup og havregryn i det siste. Men understreker at situasjonen hans ikke er unik:
– Det er veldig mange i min situasjon som ikke har en familie og havner i en slik situasjon, sier han.
Rock´n roll- og countryartisten har blant annet delt scene med verdensstjerner som Elton John, Tom Jones, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis og Little Richard.
33 prosent nedgang for musikkbransjen
I 2020 sank inntektene i musikkbransjen med 1,8 milliarder kroner sammenlignet med året før.
I 2019 var inntektene 5,3 milliarder kroner. Første år med pandemi gikk de ned til 3,5 milliarder kroner.
Det viser «Kunst i tall», Kulturrådets årlige statistikk for omsetning av musikk, scenekunst, litteratur og visuell kunst i Norge.
Kulturrådet fremhevet i desember at effekten av koronapandemien er størst for bransjene som er preget av stor publikumsaktivitet.
«Inntektene tilknyttet fremføring av musikk og fremføring av scenekunst sank begge med 53 prosent i fjor sammenlignet med 2019.» skriver Kulturrådet på sine nettsider.
Norge er også det eneste landet i Europa som i perioder har hatt full skjenkestopp.
Les også: Konsertarrangører frykter flere avlysninger uten koronapass
Ackles ber artister ikke opptre for politikere
Han har lite sans for at bransjen ble oppfordret til å kjøre på igjen da Norge gjenåpnet i juni i fjor.
Nå har han en bønn til den nye kulturministeren om at hun må gjøre noe for hele musikkbransjen.
Det er på tide at bransjen tar til gatene og demonstrerer utenfor Stortinget, mener han.
– Vi må bli litt franske og protestere mot politikerne.
Nå kommer han med en oppfordring til bransjen.
– Politikere har alltid brukt musikere for å fremme sin sak. Jeg oppfordrer derfor alle musikere i hele landet til aldri la seg bruke av et politisk parti som underholdning før vi får en avtale som kan beskytte oss i en stygg pandemi, uttaler artisten.
Han mener politikerne er flinke til å sole seg i glansen av oss, men de er ikke der når vi virkelig trenger dem.
– De har ikke løftet en lillefinger, konstaterer musikeren.
På spørsmål om han har vurdert å ta en annen jobb, svarer han at det blir feil å gjøre det etter 42 år som artist.
Da vil han heller bli økonomisk flyktning.
Les også: Tusenvis i protest mot stenging av kultursektoren i Belgia
– Vi får livsverket ødelagt
I august ble han ansatt i et foretak. Planen var at han senere skulle ta over selskapet. Men det satte pandemien en effektiv stopper for. Som selvstendig næringsdrivende har det vært lite å hente ut hos NAV, forteller han.
– Voksne folk får hele livsverket sitt ødelagt. Det handler ikke om sutring, det handler om livskvalitet, slår han fast.
– Jeg vet ikke lenger mine arme råd, sier han, og sier at han ikke kan fortsette å låne penger av familie og venner.
– Man kan ikke holde på sånn. Vi får ikke gjort kunsten vår, og står på bar bakke, uten mulighet til å tjene penger og forsørge oss.
Han viser til at det i utlandet fortsatt er mulig å opptre som artist og holde konserter.
– Jeg vurderer å bli økonomisk flyktning, og bygge meg opp et annet sted.
Det er med tungt hjerte Ackles snakker om å forlate Norge. Til tross for at han bare er halvt norsk er fedrelandsfølelsen sterk. Han stortrives på Langhus og er utpreget monarkist.
– Det er ikke bare å skaffe en spillejobb, sier han, og understreker at jobbene må bookes ett år i forveien, og tilføyer:
– Situasjonen er skremmende og det er fortvilelse blant oss. Vi står på stedet hvil, og det har vi gjort i to år. Vi dør innvendig.
Flere ganger i løpet av den siste tiden har han vurdert å pakke tingene sine. Han sier det fungerer dårlig å være kreativ under en pandemi.
– Hvem skal jeg spille for? spør han.
– Når staten ødelegger kreativiteten din blir det feil, sier musikeren.
Ackles` 40 års jubileum ble avlyst på grunn av pandemi
Artisten har leid en leilighet på Langhus utenfor Ski i snart elleve år. Nå vet han ikke om han har råd til å betale husleien lenger, etter nesten to år uten jobb.
– Det er mange i bransjen som har det sånn. Artistkolleger har forlatt hjemmet sitt og solgt instrumentet. Mange har også omskolert seg, forteller Ackles.
Musikeren har inntil nylig levd av oppsparte midler. En god venninne har drevet artistsiden som har gitt inntekter. I tillegg har han fått restlageret av platene sine. Men nå er den økonomisk bufferen brukt opp.
Siden pandemien brøt ut i mars 2020, har han fått spilt ni av 25 planlagte forestillinger om Erik Bye.
Forestillingen, som var en hyllest av musikeren og journalisten Erik Bye, skulle spilles i hele Norge, og var en del av Ackles feiring av 40 år som artist. Musikeren forteller at den var fullbooket. Samme år skulle musikeren også gi ut ny plate.
Nedstengning av både kulturbransjen og Norge har gitt fire spillejobber på nesten to år.
Rett før jul i fjor ble også en planlagt turné avlyst da Norge på nytt stengte ned.
Ackles sier han ikke har mottatt økonomisk kompensasjon for turnéene som har blitt avlyst. Han forteller at det er en kombinasjon av at han ikke har hatt manager og at søknadsprosessen av den grunn ble utfordrende.