Den norske kronen løfter seg denne uken og er nå på sitt sterkeste på lang tid.

  • En dollar koster 8,20 kroner, det sterkeste for kronen på to og et halvt år.
  • En euro koster nå 9,92 kroner, det sterkeste siden pandemiens utbrudd.
  • Den importveide valutakursen I44 er på det sterkeste siden sommeren 2019. I44 er et mål på kronekursen opp mot alle de viktigste handelspartnerne til Norge.

Les også: Norges største bank sjokkerer: Ingen tap i første kvartal

En kronestyrking er positiv for norske forbrukere, siden det gir billigere varer og lavere kostnader for nordmenn i utlandet. Til gjengjeld er en sterk krone negativt for norsk industri og arbeidsplasser, siden det gjør varene og tjenestene vi selv selger til utlandet dyrere.

Flere grunner

Magne Østnor, valutastrateg i DNB Markets, sier det er flere grunner til at kronen nå har løftet seg seg såpass mye.

– Vi ser at oljeprisen stiger og det er generelt økt etterspørsel etter råvarer, som følge av korona-restriksjonene løfter seg i flere land. Det ser vi spesielt i USA, sier han til Nettavisen.

Et annet, og kanskje vel å viktig poeng, er at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve sitter stille i båten og viderefører en veldig ekspansiv pengepolitikk.

Det ble klart senest i går, da sentralbanken hadde rentemøte og bekreftet at de holdt renten uendret.

Lave renter er godt nytt for aksjemarkedet, og aksjemarkedet er ved siden av oljeprisen det viktigste driveren for en sterkere kronekurs.

Les også: Kraftig kronestyrking mot dollar

På toppen av dette ventes det renteheving fra den norske sentralbanken Norges Bank i høst, noe som også er positivt for kronen.

– Jeg tror rentehevinger fra Norges Bank er viktige, selv om mye nok er innbakt i prisen allerede. Når hevinger faktisk også starter, enten i september eller desember, så vil nok det gi ytterligere kronestøtte, i hvert fall på kort sikt, sier Østnor.

– Selv om på sikt er nok et større spørsmål om Norges Bank faktisk kommer til å levere på disse 5-6 rentehevinger som de har lagt inn i i rentebanen sin, sier han.

Fordoblet boliglånsrente

5-6 rentehevinger vil innebære en styringsrente på rundt 1,5 prosent, noe som vil bety at mange nordmenn vil få doblet boliglånsrenten sin sammenliknet med dagens rekordlave nivå.

Les også: Mot tidenes kjøpefest: - Norge har ikke kommet ut av jappetiden

Til tross for alt dette, tror ikke DNB på en ytterligere voldsom kronestyrking i tiden fremover. Faktisk viser meglerhusets anslag at kronen vil svekke seg noe og ligge på 10,10 kroner for en euro om tre måneder, og 9,80 om 12 måneder, bare svakt mer enn nivået i dag.

Østnor forklarer det med at de synes aksjemarkedet kanskje har vært vel frisk i det siste og at vi kan vente et tilbakefall.

– Vi synes kanskje verdsettelsen i aksjer og kreditt og andre deler også er i overkant optimistisk, og når Fed på sikt skal begynne å heve rentene, er det grunn til å vente turbulens i aksjemarkedet. Den ekspansive pengepolitikken har vært veldig viktig for aksjeoppgangen, så vi tror dette vil trekke oss i motsatt retning, sier han.