Gå til sidens hovedinnhold

Sterke påstander kan ryste Acta-saken

Ekskona til banksjef i Handelsbanken kommer med sterke påstander som kan få betydning for Acta-saken.

Den innsidesiktede Acta-gründeren Fred A. Ingebrigtsen og kona Ingrid Ottesen har tidligere meldt at de saksøker Handelsbanken for 424 millioner kroner samtidig som de langet ut mot bankens oppførsel.

Les mer: - Handelsbanken skyr ingen midler

Nå kommer ekskona til banksjef i Handelsbanken Terje Lind kommer med sterke påstander mot eksmannen som kan få betydning for Acta-saken.

Rogalands Avis har vært til stede i straffesaken mot ekskona (55) til banksjef Terje Lind i Handelsbanken. Hun er tiltalt for å ha kommet med trusler, og ved skremmende eller plagsom opptreden å ha krenket en annens fred.

Fornærmede i saken er Terje Lind og hans nye samboer.

Acta sentralt tema
Utover de forholdene ekskona er tiltalt for har også innsidesaken og Handelsbanken vært sentrale temaer under hovedforhandlingen.

I sin forklaring har ekskona, som er statsautorisert revisor, hevdet at hun sitter på detaljert informasjon der hun hevder at Lind har gitt innsideinformasjon om Acta til Handelsbankens kunder og at hun kan navngi disse.

Hun hevder også at hun sitter med informasjon i forhold til disposisjonene Lind og Handelsbanken skal ha foretatt overfor Fred A. Ingebrigtsen våren 2008.

Ingebrigtsen og ektefellen Ingrid Ottesen har gått til søksmål mot Handelsbanken der de krever 420 millioner kroner.

Handelsbanken har i alle år vært Ingebrigtsens bankforbindelse.

John Christian Elden, Ottesens advokat, har tidligere sagt til Rogalands Avis at søksmålet er tatt ut fra bankens dårlige og til dels inhabile rådgivning.

Vil sverte troverdighet
Hege Birkeland Ersdal er ekskonas forsvarer.

- Vi mener at Lind har et selvstendig motiv for å svekke min klients troverdighet og at tiltalen må vurderes i lys av dette, sier Ersdal til Rogalands Avis.

I sin prosedyre begrunnet hun det med at dersom ekskona skulle bli straffet for forholdet hun er tiltalt for, vil dette svekke hennes troverdighet som vitne i forhold til Lind.

Ifølge Lars N. Sæthre, kommunikasjonsdirektør i Handelsbanken, ønsker ikke Lind å kommentere saken selv.

- Det jeg kan si er at disse påstandene er velkjente og gamle. Da de første gang ble framsatt behandlet vi dem med stort alvor. Vi gjorde en omfattende intern gjennomgang av alle påstander. Vi fikk i tillegg gjort en uavhengig ekstern juridisk vurdering. Vårt mål har hele tiden vært å få alle fakta på bordet. Det ble imidlertid ikke funnet noe som tilsier at det er hold i påstandene som er framsatt, sier Sætre til Rogalands Avis.

Dette er saken:
* Mandag 16. juni 2008 ble Acta-gründer Fred A. Ingebrigtsen, hans søster, svoger Kåre Nilsen, halvbror og Knut Helge Nordbotn siktet for ulovlig innsidehandel.
* Fredag 20. juni ble Lars Audun Lunde også siktet i saken. Tirsdag 24. juni ble den sjuende siktet, en 59 år gammel venn og forretningsforbindelse.
* I tillegg er det tatt ut siktelser i forhold til fire selskaper, som eies av de siktede.
* Alle har vært siktet for å ha kjøpt aksjer i Acta for over 114 millioner kroner.
* Politiet har ment at de siktede har hatt innsideinformasjon om Actas resultatutvikling når de kjøpte aksjer.
* I midten av september 2010 kom politiet med en endret siktelse mot Ingebrigtsen og de andre siktede i saken. Denne går mer på overtredelser av verdipapirloven og betydelig mindre på innsidehandel.
* Acta ble grunnlagt i 1990 av Ingebrigtsen og han har i flere år også sittet som styreleder i selskapet

Les flere nyheter hos: Rogalands Avis