*Nettavisen* Økonomi.

Sterkeste oppgang i hele år

Foto: SHANNON STAPLETON (REUTERS)

Gladnyheter fra bankkjempen Citigroup sendte aksjekursene i New York rett opp tirsdag kveld.

11.03.09 09:31

Men i Oslo begynner handelen labert onsdag morgen. Etter en halvtime er børsen ned over en prosent, og Oslo børs får følge ned av flere av de store europeiske børsene.

Etter nedgang i New York i går kveld og et fall som sendte Tokyo til sitt laveste nivå på 25 år, begynte også europeiske børser ned tirsdag morgen.

Men utover dagen snudde London-børsen til en oppgang på 4,9 prosent og dro med seg Frankfurt og Paris til værs.

Oppgangen fortsatte altså over Atlanterhavet da børsene i New York åpnet tirsdag ettermiddag, norsk tid.

Rekordoppgang
Da børsbjellen ble slått ved stengetid i tirsdag kveld, hadde Dow Jones-indeksen økt hele 5,8 prosent - og det er den sterkeste oppgangen i hele år.

Også de to andre toneangivende indeksene - Nasdaq (+7,1 %) og S&P 500 (+6,4 %) hadde sterk oppgang.

Hovedårsaken til oppgangen var nyheter fra Citigroup om at bankgruppen har gått med overskudd i årets første to måneder.

Kursoppgangen har fortsatt i hele Asia i natt. Tokyo er opp 4,6 prosent, og både i Hongkong og i Singapore fortsetter pilene å peke oppover.

Bernanke optimistisk
Men det var ikke den eneste gode nyheten. Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke sa i en tale at det er en god sjanse for at den amerikanske resesjonen vil ta slutt mot slutten av dette året hvis myndighetene lykkes i få finansmarkedene til å virke normalt igjen.

Bernanke foreslo også ny og strengere styring for å forhindre at noen av de største institusjonene går over ende, og foreslår strengere regnskapsregler og å opprette et eget organ med ansvar for å overvåke finansiell risiko og forhindre nye kriser som den USA nå er inne i.

Kjempeoppgang
Dagens store vinner var likevel Citigroup, som opplevde en kursoppgang på utrolige 38 prosent. Og den store banken dro med seg de viktige konkurrentene som Bank of America, JP Morgan Chase, Goldman Sachs og Morgan Stanley oppover.

Totalt økte alle bankaksjene med 15,6 prosent i løpet av den sterke børsdagen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Enkelte analytikere ser muligheter for en sterk kursoppgang:

- Det er en mulighet for at markedet kan gå opp mye mer, hvis det nå får nok gass, sier Tom Schrader, som er toppsjef i Stifel Nicolaus, til CNN.

- Det er tonnevis av penger i pengemarkedet og hvis folk begynner å tro at toget går uten dem, vil de ønske å hoppe på igjen, mener Nicolaus.

Optimisme fra Citigroup
De optimistiske tonene fra den kriserammede Citigroup kom gjennom et brev toppsjefen Vikram Pandit sendte til de ansatte, der han opplyste at banken har gått med overskudd og at han er trygg på bankens kapitalbase.

Pandit opplyser at første kvartal i år blir det beste siden tredje kvartal i 2007, som var det siste kvartalet hvor Citibank gikk med overskudd.

Både dollarkursen, oljeprisen og gullprisen falt i New York sent tirsdag kveld.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag