Det er bare en uke siden tre kvinner sto i beste sendetid på NRKs «Debatten» og brettet ut om egen livssituasjon. Kvinnene fortalte om tøffe økonomiske tider, og utfordringer med å få budsjettet til å gå opp.

Ingen av regjeringspolitikerne var til stede da, og det medførte kritikk fra flere hold.

Les også: Hvor var politikerne?

Dagen etter angret arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen og arbeids- og sosialpolitisk talsperson i Ap, Tuva Moflag, på at partiet ikke deltok.

I en kronikk på NRK onsdag skriver duoen at «neste gang de ringer, stiller vi».

Det ble trolig fortere enn forventet, for kun én uke etter møttes Marte Mjøs Persen og Renate Søderlund til debatt i NRK-programmet.

Søderlund var én av kvinnene som brettet ut om sin personlige økonomi på programmet forrige uke.

Har ikke råd til sosiale aktiviteter

Mye har skjedd siden da..

Les også: Renate Søderlund (46) ble rørt av henvendelsene fra fremmede: – Så søtt

– Jeg har kjøpt ordentlig vintertøy og vintersko til vesla mi. Helt nytt, sier Renate Søderlund innledningsvis i programmet.

Småbarnsmoren understreker en ting,

– Min situasjon, Marte, den er ikke spesiell. Jeg er bare en av mange. Hvis jeg kan få lov å stille deg et direkte spørsmål: Jeg vil gjerne vite når jeg og de tusener av andre i lignende situasjon kan se en økning i satsene og ytelsene som gir oss muligheten til å leve et verdig liv?

Søderlund understreker at i dagens situasjon må sosiale begivenheter som bursdager, kafébesøk og ha en hobby utgå.

– Det er ikke holdbart

Arbeids- og inkluderingsminister understreker at Søderlund går på arbeidsavklaringspenger som kun er ment å sikre vedkommende i en periode som følge av sykdom eller skade.

– For de som går på AAP varierer ytelsene, fordi det er en prosentandel av den inntekten man har hatt tidligere, sier ministeren før hun blir avbrutt.

Småbarnsmoren forteller at med de 19.600 kronene hun får i måneden, bor hun på 40 kvadratmeter med 11-åringen.

– Hun må dele rom med mammaen sin. Hun kan ikke ta med seg venner hjem fordi det er ikke noe sted for dem å være. Det er ikke holdbart, Marte.

Mjøs Persen forteller at hun selv har stått i samme situasjon tidligere.

I neste års statsbudsjett er barnetrygden økt for enslige forsørgere, understreker ministeren. Dette skal gi rundt 11.000 kroner ekstra.

9 kroner og 99 øre på kontoen

Knut Ragnar Bakke stilte også i NRK-studioet tirsdag kveld. Han forteller at han for øyeblikket kun har 10 kroner på kontoen.

Han har vært ufør siden starten av 2020 og mistet samboeren sin i denne sommeren.

– Jeg har 9 kroner og 99 øre på kontoen. Jeg må prioritere hver bidige måned. Hva må jeg ha? Må jeg ha medisiner eller kan jeg droppe det denne måneden og kanskje kjøpe toalettpapir eller tørkeruller, sier han i programmet.

En gang i blant låner han 50 kroner av moren sin, som er minstepensjonist, til en sjokoladeplate eller en brus.

Han mener politikerne bør heve satsene på trygd og kutte i skattene for denne gruppen.

– Det verste er når du søker økonomisk nødhjelp og blir møtt med et politiavhør på NAV. Jeg orker ikke søke en gang til, sier han.

Mjøs Persen svarer at hun jobber for at NAV skal møte alle på en god måte, og at det ikke skal være noe skam å be om hjelp.

Les også: Mer omsorg for statskassen enn for dem som havner på «fattigkassen»