I mars fortalte Nettavisen/Ringerikes Blad om tannlege Nilo Gosains kamp mot Nav og Navs rådgivende tannlege.

– Alt handlet om penger og hva som var den rimeligste behandlingen, sa Gosain.

Rødt-politiker Seher Aydar ble sjokkert over å ha lese tannlegens historie, og tok umiddelbart saken til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Aydar var imidlertid ikke fornøyd med det skriftlige svaret fra Kjerkol, og stilte ministeren til veggs i Stortingets spørretime onsdag.

Se duellen i videovinduet under:

Les mer: Tannlege følte seg presset til å trekke ut tenner fra flyktninger: – Alt handlet om penger og hva som var den rimeligste behandlingen

Ikke fornøyd med svaret

Helse- og omsorgsminister Kjerkol minner om at pasienter som får dekket tannbehandlingen av Nav har mulighet til å klage på mangel på behandling til Statsforvalter.

Rødt-politiker Aydar mener svaret ikke er godt nok.

– En klage til statsforvalteren gir ikke tilbake en tann som er trukket. Vi forventer større ambisjoner for å sikre velferd til de mest sårbare fra en rødgrønn regjering.

Rødt-politiker Aydar hevder det er langt mellom Nav-brukeres rettigheter på papiret og hva som foregår på tannlegekontorene.

– Også Tannlegeforeningen er bekymret for at disse får behandling etter andre standarder enn de som betaler, og at det kan velges midlertidige og dårlige løsninger, sa Aydar.

Les også: Sjokkert over Nav-historie: – Jeg blir helt kvalm av å lese dette

Mangler ressurser til å klage

Tannlege Nilo Gosain fortalte til Nettavisen/Ringerikes Blad at sårbare flyktninger sjelden klaget på avgjørelser fra Nav på grunn av språkbarrierer eller manglende kjennskap til egne rettigheter.

– Som tannlege er det veldig leit at de svakeste, som virkelig trenger behandlingen, ikke når gjennom fordi de ikke behersker språket eller har ressursene til å klage, sier Gosain.

Nettopp derfor mener Rødt-politiker Aydar at det ikke hjelper å vise til klagemuligheten.

– Å be de svakeste gruppene selv ta ansvar for at de får rett behandling ved å klage til statsforvaltningen, er ikke en akseptabel løsning. Det avslører at statsråden har sjokkerende lite innsikt i livene til folk som allerede plages av sykdom, rus og psykiske lidelser. Det kan ikke være deres ansvar å reparere hullene i velferdstjenestene, sier Aydar til Nettavisen.