TRONDHEIM (Nettavisen Økonomi): - Jeg synes hotellet har blitt veldig fint. Dette er trøndersk stil, klasse og en smule vulgaritet på sitt aller beste, sier Håkon Bleken (90).

Den frittalende kunstneren var en av 250 gjester som torsdag stilte seg i kø foran Odd Reitan som sammen med kona Hilde ønsket velkommen til den høytidelige gjenåpningen av Britannia hotell i Trondheim.

Den frittalende 90-åringen som har et brennende hjerte for Trondheim, er glad for at det nettopp var Reitan som for fire år siden kjøpte det ærverdige hotellet fra 1870 og siden brukt drøyt en milliarder på å gjøre det om til et fem stjerners hotell.

- Odd Reitan var rett mann. Han har stil, han har et hjerte som brenner for byen og han er trønder, sier Bleken.

Mishandlet hotell

En annen veteran som er full av lovord, er Olav Thon som solgte hotellet til Reitan i 2014.

- Det har blitt veldig fint, og det måtte en såpass stor jobb til for å ruste det opp. For hotellet var mishandlet gjennom flere år med lapping her og der, sier Thon som kom til Trondheim sammen med kjæresten Sissel Berdal Haga.

Hva han mente med mishandling, fikk festens deltakere rett før de satte seg til bords i hotellets festsal, Palmehaven. I en film om oppussinga som har pågått siden sommeren 2016, kom det fram at flere av bærebjelkene i bygget var pill råtne.

Etter tre år med oppgradering og nybygging, er det et hotell som skal ha det beste med skilt av bladgull til egen champagne og håndsydde senger.

- Nå har det blitt fantastisk her. Det er kvalitet over hele linja, sier eiendomsinvestoren Ola Mæle når han kommer ned trappa fra hotellrommet sammen med kona Vibeke.

- Er det noe du kunne tenkt deg å gjøre selv?

- Jeg har rett og slett ikke råd til å gjøre noe sånt. Så Trondheim skal være glad for at Odd Reitan har nok penger og vil bruke dem på dette.

Rosenborg ned fra tronen

- Det har blitt Norges fineste hotell, legger Vibeke Mæle til.

Også Rosenborgs styreformann Ivar Koteng, som til daglig er eiendomsinvestor, var på plass for å feire det som i alle fall denne våren, er byens stolthet.

- Vi er heldig som har en sånn bemidlet mann i byen. Dette er sånn jeg også ville gjort det. Om jeg hadde hatt råd, sier han.

Litt senere på kvelden omtalte flere hotellet som nordens fineste, før Norwegian-sjef Bjørn Erik Kjos toppet det rett før dørene til Palmehaven ble lukket.

- Det har blitt Europas fineste hotell.

I det som egentlig er et nybygg, går ikke alltid alt på skinner. Heller ikke på et nyåpnet fem stjerners hotell.

Brannalarm

Midt under hotelldirektør Mikael Forselius sin tale gikk nemlig brannalarmen.

I noen sekunder rådet det full forvirring før Odd Reitan som stod bakerst i salen begynte å gå mot utgangen. Han rakk nesten fram til ytterdøra, før noen kom ilende til med beskjed om at det var falsk alarm.

- To ganger har brannalarmen gått. Første gang var åpningsdagen 1. april da jeg ble intervjuet av NRK og så i dag, smiler en litt oppgitt Forselius når gjestene har satt seg til bords.

Og hovedpersonen selv?

Han stod bakerst i salen med tårer i øyekroken da 250 mennesker snudde seg mot ham og klappet for gaven han har gitt byen.