Gå til sidens hovedinnhold

- Stjal selvangivelse

En kjenning av politiet ble tatt med en annen persons selvangivelse i lommen.

(iBergen.no) Onsdag fremstilles mannen i 30-årene for varetektsfengsling i Bergen tingrett.

- Viktig opplysninger
Mindre enn én uke etter at mannen slapp ut av Bergen fengsel, der han sonet en dom for vinningskriminalitet, ble han mandag tatt av politiet for å ha rappet med seg post fra en postkasse.

Blant brevene var selvangivelsen til en annen person.

- Det er jo en del viktige personopplysninger i en selvangivelse. Hva han skulle bruke den til vet vi ikke, sier politijurist Helge Vigerust til iBergen.no.

Frykter ID-tyveri
I disse dager mottar 3,5 millioner skatteytere selvangivelsen i posten. Blanketten med blant annet personnummer, kontonummer, og gårds- og bruksnummer åpner for uante muligheter for kriminelle.

Datatilsynet har allerede uttrykt bekymring for at den forhåndsutfylte selvangivelsen kan være en gullgruve for ID-tyver, en problemstilling Skatteetaten lover en løsning på.

Sikrere fra neste år
- Vi vet at det blir stjålet post fra postkasser, og ikke bare post fra offentlige myndigheter. Det er en utfordring. Vårt svar på dette er at du til neste år kan velge å bare motta selvangivelsen elektronisk. Da regner vi med at sjansen for ID-tyveri blir langt mindre, sa informasjonsdirektør Lise Halvorsen i Skatteetaten til Nettavisen tirsdag.

Bergenseren, som har flere vinningsdommer på rullebladet, har ikke erkjent straffskyld etter siktelsen. Politiet vil begjære ham varetektsfengslet i fire uker, begrunnet med gjentakelsesfaren.

Les flere nyheter på iBergen.no