*Nettavisen* Økonomi.

Stjeler mobil-musikk

Nedlasting av musikk på fildelingsnettverk er ikke den største utfordringen til musikkindustrien lenger.

Ringetone-markedet står nå for mellom 6 og 10 prosent av den totale omsetningen til musikkindustrien. Dette gjør markedet usedvanlig viktig for en industri som opplever at CD-salget, som har vært en melkeku, taper i forhold til enklere nedlasting av musikk.

En undersøkelse utført av Qpass viser at en tredjedel av nettstedene som tilbyr nedlasting av ringetoner, gjør dette uten å sikre innholdet sitt. Det betyr at det å laste ned ringetonene gratis er en svært enkel oppgave.

Taper 2,6 milliarder
Ringetoner har utviklet seg til å bli den delen av innholdstjenester på mobiltelefoner som er viktigst. I 2004 er det beregnet at den ulovlige nedlastingen kostet industrien nærmere 300 millioner kroner. Tallet er ventet å øke til hele 2,6 milliarder innen 2007.

To tredjedeler av sidene som ble undersøkt tilbød nedlasting av musikk som varte 15-30 sekunder. Dette er den perfekte lengden på en ringetone. Flere av sidene var utelukkende ringetone-spesialister, og de gir dermed effektivt bort sitt eget tilbud gratis. Hvorfor skal man kjøpe en ringetone, når en likevel får et fullverdig produkt gratis som vareprøve?

Viktig for å selge
Problemet til aktørene er at det å kunne høre på musikken før den kjøpes er en viktig del av markedsføringen. Å kunne høre gjennom flere sanger før en bestemmer seg er viktig for handlefølelsen ifølge rapporten.

- Det er så enkelt å stjele ringetoner at selv en 12-åring kan gjøre det. Men hva forbrukerne ikke er klar over at den muligheten til å få ”gratis” ringetoner faktisk er et brudd på industriens digitale rettigheter, sier Steve Shivers, visepresident i Qpass.

Var et problem i Norge
TV 2 Nettavisen vet at dette også har vært et utbredt problem i Norge. I en periode var det et en plage for innholdsleverandørene at norske brukere fant ut hvordan en kunne laste ned nærmest all musikk som leverandørene tilbød gratis.

Stort sett alt av ringetoner lå helt usikret på nettsidene til de største leverandørene. Det eneste en trengte å gjøre var å finne mønsteret som leverandørene brukte på navngivning av musikkfilene. Fant en dette,.var det nærmest fri bane for å laste ned musikken enten direkte til mobilen, eller ned på en PC for så å overføre til mobilen.

Flere mindre nettsider dukket opp og tilbød nedlasting av polyfone ringetoner helt gratis. Disse forsvant fort etter at de ble kontaktet av rettighetshaverne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag