«Vi søker en sterk og samlende leder. Sentralbanksjefen skal ha faglig autoritet og relevant ledererfaring fra komplekse organisasjoner. Sentralbanksjefen må være en god formidler, fremstå med stor troverdighet og kunne representere Norges Bank nasjonalt og internasjonalt», står det i utlysningen.

Sittende sentralbanksjef Øystein Olsen går av i februar 2022, og søknadsfristen for den ledige stillingen er satt til 9. desember. Stillingen er et åremål på seks år med mulighet for inntil seks år til. Ifølge Dagens Næringsliv har dagens generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, bestemt seg for å svare ja om han blir spurt.

Les også: Kilder til DN: Jens Stoltenberg vil takke ja til å bli sjef for Norges Bank

- Stoltenberg har fortsatt sin fulle oppmerksomhet på jobben i Nato. Det er for tidlig å si noe nå om hva han skal gjøre når han kommer hjem til Norge, sier hans presserådgiver Sissel Kruse Larsen til avisa.

- Uegnet

Den dagen Stoltenberg forlater toppjobben i Brussel og kommer tilbake til Norge, håper imidlertid Nettavisens sjefsredaktør Gunnar Stavrum at han finner på noe annet å gjøre.

- Det beste er om den tidligere Ap-politikeren sier offentlig at han ikke er søker til stillingen som sjef for Norges Bank. Hvis det ikke skjer, bør statsminister Jonas Gahr Støre sette vennskap til side og stagge kreftene som vil åpne for Ap-forgjengeren Jens Stoltenberg som ny norsk sentralbanksjef, skriver Stavrum i en kommentar.

Les mer her: Jens Stoltenbergs tette politiske bindinger gjør ham uegnet som sjef for Norges Bank

Og han skriver videre:

- For norsk økonomi er det ekstremt viktig at Norges Bank er uavhengig av politikerne. Dette lå til grunn allerede da Norges Bank ble etablert i 1816 og lagt til Trondheim. Den gang var hovedmotivet å hindre at politikerne trykket flere penger for eksempelvis å føre kriger.

- Dette er viktig fordi Norges Bank i kritiske situasjoner må kunne ta beslutninger som regjeringen er uenig i - eksempelvis å sette opp renten. En sentralbanksjef må kunne gi råd som går på tvers av ønskene til statsministeren, og fremføre kritikk av uansvarlig økonomisk politikk.

33 år siden økonomi-studiene

Nettavisens sjefsredaktør opplyser at den klare faglige favoritten til å ta over toppstillingen er dagens visesentralbanksjef i Norges Bank, Ida Wolden Bache.

- Det er 33 år siden Jens Stoltberg studerte økonomi, og de siste 30 årene har han vært politiker på heltid - først som statsråd i flere departementer, senere som statsminister i flere perioder - sist fra 2005 til 2013.

Les mer: Økonomer tror på Ida Wolden Bache som ny sentralbanksjef

- Økonomifaglig er Ida Wolden Bache klart sterkest - Jens Stoltenbergs styrke er ikke fagøkonomi, men imponerende erfaring med politisk styring. Problemet er bare at Stoltenbergs fremste egenskap også er det beste argumentet for at han er uegnet som sentralbanksjef, skriver Stavrum

Delte meninger

Til Dagens Næringsliv sier Venstres Sveinung Rotevatn at han er skeptisk til å ansette Jens Stoltenberg som sentralbanksjef, grunnet de tette båndene mellom ham og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

KrFs finanspolitiske talsperson, Kjell Ingolf Ropstad, deler ikke bekymringen.

Les også: Støre inhabil om Stoltenberg søker sentralbanksjef-jobb

– Jens Stoltenberg er en svært dyktig økonom og leder med en unik erfaring nasjonalt og internasjonalt. Jeg ser ingen prinsipielle motforestillinger mot ham som eventuell sentralbanksjef. Samtidig har jeg respekt for at det skal gjennomføres en rekrutteringsprosess, sier han i en SMS til Nettavisen.