Jens Stoltenberg «har registrert at det er en debatt» om sentralbanksjef-kandidaturet, men vil kun forholde seg til Finansdepartementets prosess.

– Jeg har ikke greid å få med meg alle sider, men har registrert at det er en debatt. Men det er ikke mulig for meg å følge alle sider av den debatten, sa Nato-sjefen under et pressemøte i Brussel onsdag ettermiddag der VG og TV 2 var til stede.

Stoltenberg understreker at han «døgnet rundt» vier sin oppmerksomhet til sin nåværende stilling, og at han ikke ønsker å komme til orde i den pågående debatten om hans kandidatur til stillingen som øverste leder for Norges Bank.

Les også: Stortingsflertallet skeptisk til Jens Stoltenberg som sentralbanksjef

– Nå skal det være en prosess i Finansdepartementet, og det er jeg sikker på blir en ordentlig og ryddig prosess. Og den skal jeg forholde meg til, og ikke delta i en offentlig debatt om en ansettelsesprosess.

På spørsmål om han har vurdert å trekke sitt kandidatur i lys av den senere tids politiske motstand, svarer Stoltenberg at å kommentere partiers meninger ville gjort ham til del av en politisk debatt, noe han verken vil eller bør.

Tar avstand fra kameraderi-beskyldninger

Statsminister Jonas Gahr Støre, på sin side, avviser beskyldningene om kameraderi i ansettelsesprosessen for ny sentralbanksjef.

Den siste uken er debatten om Jens Stoltenbergs kandidatur til stillingen som ny sentralbanksjef blåst opp ytterligere. Aftenposten og TV 2 har omtalt to middager der stillingen er blitt nevnt.

Les også: Har Jens Stoltenberg trøbbel med hørselen?

Oljefondssjef Nicolai Tangen og «landsmodersønn» Knut Brundtland deltok i begge middagene, mens Støre og Stoltenberg deltok hver i en av dem.

– Det ser ut som det er et kameraderi her, med middager på bakrommet og kontakt mellom aktører som skal avgjøre dette. Det ser ikke bra ut, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til VG , mens Høyres Erna Solberg mener det den siste uken er blitt en forsterket uro for at «noen har snakket sammen» om jobben før den var utlyst.

Erklærer seg selv som inhabil

Støre går hardt ut mot anklagene om kameraderi:

– Jeg tar sterkt avstand fra det begrepet. Ap er demokratisk, ryddig og forholder seg til prosesser som skal gi innsyn og troverdighet, sier Støre til VG.

Han sier at han fra «dag én» har vært klar på at han er inhabil, og dermed ikke kan være med på debatten om ny sentralbanksjef.

– I denne saken, når det skal ansettes ny sentralbanksjef, så har Aps leder og statsminister ingen rolle, fordi jeg har erklært meg inhabil i lys av mitt lange vennskap og kjennskap med Jens Stoltenberg.