DUBAI (Nettavisen Økonomi:) 22. januar lanserte Bjarne Melgaard og kurator Sam Farao NFT-kolleksjonen med Melgaards «The Lightbulb Man». 48 timer senere, og innen fristen de hadde satt, solgte de 1025 av 1122 unike verk. Det utgjør en totalverdi på over 10 millioner kroner.
- Det var en utrolig spennende helg. Det ligger utrolig mye planlegging og strategi bak et sånt prosjekt. Vi ønsket bevisst å sette en kort frist til å kjøpe verkene for å øke eksklusiviteten. Den strategien fungerte veldig godt, sier kurator og deleier i prosjektet, Sam Farao, til Nettavisen i Dubai.
Les også: Bjørn Kjos om store endringer for flybransjen: – Et helt annet samfunn
Brent
De få resterende verkene ble “brent” etter at fristen gikk ut sist søndag. “Brenning” er et begrep innen NFT-verden som betyr å slette eller destruere et verk.
34-åringen, som har lang og dyptgående erfaring innen krypto, har lenge vært tilhenger av Melgaards kunst. Etter å ha kjøpt flere kunstverk gjennom diverse gallerier og privatpersoner, kom han i kontakt med selve kunstneren. Det ble starten på et nytt digitalt eventyr.
Dette er NFT
- Non-Fungible Tokens (NFT) er unike dataenheter som lagres digitalt på en blokkjede, og som kan kjøpes og selges av eierne på digitale markeder.
- I 2015 ble det første NFT-prosjektet lansert på Ethereum-blokkjeden. NFT har vokst betraktelig de siste syv årene og blitt en betydelig del av kunstindustrien.
- NFT-kunst har allerede blitt en million-dollar industri. Til nå er verdens dyreste NFT solgt for 69 millioner dollar.
- Hver NFT som blir laget av en profesjonell eller amatør kunstner, er en unik og ikke-utskiftbar dataenhet som er lagret på en digital blokkjede.
- Et NFT kunstverk kan være et bilde, en video eller en GIF (bevegbart bilde).
– Jeg synes jo alltid at Melgaard har vært så sær. Det var kanskje det som trakk meg mest mot verkene hans. Det er nok det som gjør han til en såpass stor kunstner også, mener Farao.
Kryptoverden er ingen ukjent terreng for kurator og serieentreprenør Sam Farao, som også har lang erfaring innen markedsføring. Helt siden 2015 har han satt seg inn i det som i dag er et av verdens mest omtalte temaer. Han har lenge tjent gode penger å finne nye gevinstmuligheter der andre kanskje trår litt mer forsiktig. NFT-prosjektet med Melgaard er en av de.
– Det var ikke sånn at jeg solgte inn en ide til Melgaard. Dette prosjektet har oppstått veldig naturlig etter mange dype samtaler om det som er mitt ekspertise området og det som er hans. Altså krypto og kunst. Med NFT i vinden og så mye Hype rundt tema, var det vel egentlig bare på tide å gjøre noe gøy sammen. Men selvfølgelig, det er mye penger å hente innen NFT, så lenge det gjøres riktig, sier kuratoren.
Les også: Russlands sentralbank vil ha forbud mot kryptovaluta
Gode penger
Tross krypto-kursfall før lanseringen, ble NFT-ene lagt ut på grunn av høy etterspørsel 22. januar. 1025 av 1122 unike «The Lightbulb Man»-NFTer ble solgt på 48 timer til en fast pris på 0.5 ethereum per NFT. Regnet etter dagens kurs, har prosjektet dratt inn litt over 10 millioner kroner.
– Det er selvfølgelig en betydelig lavere sum pga kursen. Men for oss handlet det mest om å vise at dette er mulig. Det er mange som ikke trodde på oss, og den følelsen er verdt mer enn penger, sier krypto-entusiasten stolt.
To dager etter at fristen gikk ut, ble et av verkene, « Lightbulb Man #323», solgt for 3.5 Eth. Det er en voldsom økning.
(Bilde viser det unike verket som ble videresolgt for cirka 78.000 kroner)
Det er knyttet royalty-prosent til kunstverkene. Det gjør at både Melgaard og Farao tjener 7,5 prosent på hvert videresalg. I tillegg er det ethereum-kursen på tidspunktet de velger å veksle til vanlig valuta som avgjør den reelle gevinsten.
Stor tro på krypto
Farao legger ikke skjul på at han har sterk tro på kryptovaluta, blockchain og metaverse. Dette er områdene han selv velger å investere.
– Jeg tror jo at Bitcoin for eksempel, kommer til å øke betydelig i verdi, og gå langt over høyeste notering så langt. Så, det meste jeg går inn i nå er knyttet til Bitcoin eller annen kryptovaluta.
– Vil du anbefale folk å kjøpe krypto nå?
– Ja, absolutt. Du trenger ikke å sette alle pengene dine i krypto, men hvis du fordeler midlene dine og investerer litt i krypto og litt i eiendom for eksempel, så gjør du etter min mening en klok investering.
– Hva vil du si til en ung NFT-kunster?
Det er viktig å lage unike verk, men det er også viktig å delta i forskjellig digitale samfunn (Communities). På den måten bygger du nettverk og du blir mer lagt merke til. Twitter er også en fin plattform å markedsføre seg på.