Gå til sidens hovedinnhold

Stor mangel på studentboliger

Men fremdeles mye ledig privat.

Når mer enn 170.000 studenter skal på plass på skolebenken neste uke vil kun 25.000 få studentbolig. Og det er i de største byene det er mest kamp om boligene. I Oslo er det 36.000 studenter, men kun 6700 studentboliger. Dette gjør at mange må ut på det private boligmarkedet for å få tak over hodet når det tas fatt på studiene.

– Skill deg ut
Ifølge Stein Otto Daatland, gründer av Boligleie.no, gjelder det å skille seg ut i søknadsbunken når man er på boligjakt.

– Det aller beste tipset jeg kan gi når du skal på visning er at du lager en skikkelig skriftlig presentasjon av deg selv. Fortell hva som er dine interesser og planer de nærmeste årene. Husk å oppgi referanser fra tidligere leieforhold og legg også gjerne ved et bilde, sier Daatland til Nettavisen.

Prisene på det private markedet er naturligvis høye der hvor etterspørselen er størst. Oslo og Bærum har de høyeste prisene, her betaler en leietaker gjennomsnittlig 7365 kroner i måneden, mot 5405 kroner på landsbasis ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Vurder prisen
– Erfaringene er at mange studenter sier ja til leiligheter som er dyrere enn de hadde tenkt. For noen blir dette en utfordring og de flytter gjerne så fort de klarer. Dette kan også være lurt å tenke på når utleier setter prisen. Dersom leietaker flytter og man får et opphold i leieforhold går vinningen fort opp i spinningen, sier Daatland.

Daatland råder også studenter til å holde hodet kaldt, benytte alle kjente og huske på å ha en god kontrakt.

Kontraktsforslag kan du finne her.

– Husk at det kan være flere i din bekjentskapskrets som kjenner folk på stedet du skal flytte til. Be gjerne disse om tips.

Finn boliger på Boligleie.no.

Få det beste boliglånet med Minrente.no.
Få billigst strøm med Minstrom.no.
Finn en håndverker med Mittoppdrag.no.

(Alle tjenestene er gratis for Nettavisens brukere)

Kommentarer til denne saken