*Nettavisen* Økonomi.

Stor optimisme blant de små

Landets småbedrifter ser lyst på fremtiden. Forventningene til lønnsomhet, omsetning og sysselsetting er svært høye.

Ikke siden målingene startet i 2001 har bedriftene vært så positive, viser Småbedriftsbarometeret til Bedriftsforbundet.

I mars 2003 lå fremtidstroen på bunn, men siden den gang har småbedriftene bare blitt mer og mer optimistiske. Spesielt det siste halvåret har troen på bedrede økonomiske utsikter styrket seg.

- Flere faktorer i sum ligger til grunn for den økte optimismen. Lav prisstigning, lav rente og økt kjøpekraft blant forbrukerne er viktige årsaker, foruten effektiviseringer, gjeldsnedbetaling og skattelette for bedriftene. Etter et år med oppgang, har både privatpersoner og bedrifter større tillit til fremtiden, mer penger og våger i større grad å bruke pengene sine, sier administrerende direktør Tom Bolstad i Bedriftsforbundet i en pressemelding.

To av tre småbedriftsledere venter økt omsetning og lønnsomhet kommende 12 måneder, og en av fire venter samme omsetning som de siste 12 månedene. Bare seks prosent venter lavere omsetning og lønnsomhet.

En av fire småbedrifter forventer å ansette flere personer i løpet av året. Bare tre prosent regner med å måtte nedbemanne blant småbedriftene, som utgjør 96 prosent av antall bedrifter her i landet.

I tillegg har den faktiske utviklingen i lønnsomhet, omsetning og sysselsetting har tatt seg merkbart opp siste året. Hele 60 prosent av bedriftene oppgir økt omsetning, 50 prosent økt lønnsomhet og 21 prosent flere ansatte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.