Selv om salget av elbiler har økt kraftig og står for godt over 50 prosent av nybilsalget, er det fortsatt en relativt liten andel bruktbilkjøpere som velger elektrisk.

Grunnen: På bruktbilmarkedet, der nesten fire av fem biler i Norge selges, er fortsatt diesel kongen. Mer enn halvparten av alle biler som selges på Finn.no, Norges klart største plattform for bruktbilsalg, er dieselbiler.

– Brukt diesel er veldig attraktivt nå. Det har nok sammenheng med at denne typen biler var svært populære på nybilsalget for noen år tilbake, og da er det naturlig at det gjenspeiles i bruktmarkedet i ettertid, sier Finn Motor-sjef Eirik Håstein.

Finn.no-statistikken for årets første tre måneder viser at dieselbilene fortsatt står for drøyt 51 prosent av bruktbilmarkedet. Andelen som kjøper bensin er 26 prosent, mens elektrisk og hybrid står for henholdsvis 11,1 prosent og 10,6 prosent.

Bruktbilmarkedet ser annerledes ut enn i nybilsalget, hvor elbiler og hybrider er de største kategoriene.

– Dieselbiler går raskest på markedet nå, men det er også høy omløpshastighet på elektrisk. Generelt er det gode tider for bilkjøp, og det er høy hastighet i markedet, sier Håstein.

Les mer: Ekstrem Tesla-effekt ga kjempehopp i elbilsalget: – Skal innrømme at jeg var bekymret

Nissan Leaf selges mest

Finn Motor-sjefen forteller at farten i elbil-salget har kommet godt opp fra tilsvarende periode i fjor, da populariteten til brukte elbiler var på retur.

– Det er ganske bra trøkk i elbilmarkedet nå. Vi så en 90 prosent økning i antall biler på markedet i mars i år sammenliknet med fjoråret, sier Håstein.

I januar og februar var økningen fra 2020 til 2021 på noe over 50 prosent. Medianbilen ligger under 30 dager på Finn.no før den blir solgt, noe som er fem-seks dager kortere enn på samme tidspunkt i fjor.

– Det toppet seg i høst, da elbilene ble solgt på under 20 dager i snitt, sier Håstein.

Bilen som legges hyppigst ut for salg av alle bruktbiler akkurat nå, er den gamle folkefavoritten Nissan Leaf. Det mest brukte søkeordet er Audi e-tron 55, en bil som nordmenn virkelig har omfavnet de siste par årene.

Finn Motor-sjef Håstein mener at markedssituasjonen tilsier at selgere av brukte biler kommer best ut akkurat nå.

– Det er selgers marked når prisene går opp, bilene går kjapt og etterspørselen er høy.

Les mer: Advarer elbil-eiere mot gigantisk lade-smell: – Dette er altfor mye penger

Norges største leasingselskap: Dette er leasingfavorittene

DNBs leasingselskap Autolease og Haakon J. Marthinsen sier til Nettavisen Økonomi at flertallet av bilene de får i retur i dag er dieselbiler og plug-in bensinbiler. I nye leasingavtaler er det elbilene som dominerer.

– Dagens leasingbiler er i all hovedsak elektriske - spesielt ved personbil, men nå også en god del varebiler der firlingene fra PSA-gruppen får sin andel, sier Marthinsen, som er leder for Autoleases norske virksomhet.

Leasingsjefen forventer at elbiler som Skoda Enyaq og Volkswagens ID.4 vil øke kraftig gjennom året, i tråd med markedet ellers.

Interessen rundt Skodas første elektriske SUV har vært stor i Norge, og flere tusen nordmenn har allerede bestilt modellen før den har kommet ut i det norske markedet. VW ID.4 er også spådd å bli en av årets viktigste nybiler i Norge, en kompakt SUV med inntil 500 kilometer i rekkevidde.

Test av Skoda Enyaq iV80: – Enyaq er selve symbolet på Skodas klassereise

Test av VW ID.4: Ingen tvil om at dette blir en stor suksess i Norge

Fjorårets mest populære biler hos Autolease var e-golf-arvtakeren Volkswagen ID.3, Audi e-tron og Skoda Superb.

Marthinsen spår at leasingmarkedet vil styrke seg fremover, og at både bedrifter og privatpersoner ønsker seg mer forutsigbarhet.

– Spesielt i perioder som bilbransjen er i nå, i en overgangsfase fra fossilt til elektrisk, sier Autolease-sjefen.

Les også: Blir kaos i elbilmarkedet: Slik unngår du å tape titusener