Gå til sidens hovedinnhold

Storbankene spriker i rentesynet

Rentebunnen er nær, men de norske storbankene er ikke enige i om det kommer flere rentekutt.

Handelsbanken, DnB NOR og Nordea skriver i sine morgenrapporter torsdag at motstridende krefter gjør det vanskelig å gjette om det blir et nytt rentekutt i mai.

På den ene siden opprettholdt sentralbanken en såkalt negativ grunnholdning: Det er slett ikke sikkert at inflasjonen kommer opp mot målet. Dermed signaliserte sentralbanken at det er vel så sannsynlig med et kutt i renten ved neste korsvei, som at det kommer en renteheving. Markedsrentene – de såkalte FRA-rentene – trakk også nedover onsdag ettermiddag.

Vokter kronekursen

I motsatt retning trekker den norske kronen. Mange var overrasket over at kronen styrket seg etter rentemøtet. Sterkere krone er et argument for rentekutt.

Handelsbanken er mest optimistisk, tror på nytt rentekutt i mai.

”I sum er vårt inntrykk etter Norges Banks beslutning og uttalelser at det er noe mer enn 50 prosent sannsynlig at vi får et nytt kutt 16. mai, men at vi i så fall har nådd bunnen”, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i sin morgenrapport.

Nordea derimot, tror at rentebunnen er nådd.

”Vi tror det mest sannsynlige er at renten ikke kuttes ytterligere. Det er imidlertid to streke forbehold her; det vil være helt avgjørende for renteutviklingen hva som skjer med den løpende inflasjonen og ikke minst med kronekursen”, skriver sjeføkonom Steinar Juel i Nordeas morgenrapport.

I DnB NOR er sjeføkonom Øystein Dørum og hans team mer usikre. De mener inflasjons- og kronekursutvikling blir svært avgjørende, men trekker ingen konklusjon.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett