Stordalen meldte i november i fjor at han ville selge 70 prosent av sitt forlag Strawberry Publishing til svenske Bonnier.

Men Konkurransetilsynet mener oppkjøpet vil kunne svekke konkurransen mellom forlagene i markedet for salg av fysiske bøker og salg av bøker til strømmetjenester.

Konkurransemyndighetene skriver i en melding at oppkjøpet vil innebære at Bonnier Books kjøper 70 prosent av Strawberry Publishing. Fra tidligere eier Bonnier Books 50 prosent i Cappelen Damm.

Les også: Kjempenederlag i retten for Petter Stordalen

Få aktører

Markedet for allmennlitteratur er ifølge konkurransemyndighetene er et konsentrert marked. Cappelen Damm er den største aktøren, men Stordalens Strawberry Publishing er på få år blitt et av Norges største forlag.

Forlaget har flere utgivelser blant de mest solgte bøkene i Norge, og nå har partene fått varsel om at Konkurransetilsynet vurderer å stanse oppkjøpet.

– Oppkjøpet vil føre til at Cappelen Damms allerede sterke stilling blir ytterligere forsterket. Strawberry Publishing er et forlag med betydelig konkurransekraft i markedet og har utfordret de etablerte forlagene.

- Det er Konkurransetilsynets foreløpige oppfatning at oppkjøpet reduserer konkurransen i markedet til skade for forbrukerne, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet i en pressemelding mandag morgen.

Les også: Stordalen-selskap har fått 202 millioner i korona-kompensasjon

Høyere priser

Prosjektleder Elisabeth Steckmest sier de frykter at oppkjøpet vil kunne føre til redusert konkurranse i markedet for salg av trykte bøker og salg av bøker i strømmetjenester. En redusert konkurranse kan gi høyere priser for bokkjøperne.

Partene har gjennom prosessen foreslått tiltak som skal kunne sukre pillen overfor Konkurransetilsynet. Det har ikke vært nok.

– Vi har vurdert de foreslåtte tiltakene, men har kommet til at de ikke vil fjerne den konkurranseskaden som oppkjøpet vil kunne medføre, sier Gjermund Nese.

Dagens varsel om mulig inngrep er ikke et endelig vedtak. Etter konkurranseloven har selskapene nå 15 arbeidsdager på å kommentere tilsynets vurderinger i varselet. Tilsynet har deretter 15 arbeidsdager til å treffe endelig vedtak i saken.