Gå til sidens hovedinnhold

Stordalen med dramatisk beskjed til banken: - Jeg trenger 1 milliard

Alt så rosenrødt ut for Petter Stordalen og Choice-kjeden i februar 2020, så ble alt snudd på hodet.

DNB Næringsmegling avholdt tirsdag sine årlige eiendomskonferanse, en konferanse de måtte avlyse i fjor. Konferansen avholdes på Stordalen-hotellet «The Hub» ved Jernbanetorget i Oslo sentrum, og hotelleieren var i sedvanlig godt slag.

- Jeg er tilbake etter en liten «down» da jeg var på Lindmo, betrodde Stordalen de fremmøtte, som gikk gjennom koronakrisen med konferansier Arne Hjeltnes.

- Det er helt fantastisk å se mennesker igjen. Mars 2020 er det mest dramatiske jeg noensinne har vært med på. Selv om årene 1990-92 kanskje kanskje var de mest krevende for Norge, sa Stordalen, med referanse til bankkrisen for 30 år siden.

Les også: Petter Stordalen åpner opp om farens brå sykdom: – Husker jeg gikk på kontoret og gråt

Næringsforbud

- Vi fikk for alle praktiske formål næringsforbud, der myndighetene tok bort de tingene som var viktig for oss, sa Stordalen om nedstengingen.

Men rett før pandemien satte inn for halvannet år siden, så det veldig lovende ut.

- I februar 2020 hadde vi 30 hoteller under bygging og ikke behov for likviditet. 24. februar ringte jeg konserndirektør Harald Serck-Hanssen i DNB og sa «jeg tror vi trenger 1 milliard».

Stordalen og Choice-systemet var nemlig forberedt på at noe kunne skje i Norge og Norden. De ble bedt om å følge med på smitteutviklingen i Lombardia-regionen i Italia. Choice-kjeden satte derfor tidlig ned en krisestab.

Les også: Stordalen om formuesskatten: - Så jævla lite!

Fantastisk kultur

- Vi hadde en fantastisk kultur ved inngang til krisen og har gjennomført alle prosjektene vi har sagt vi skal gjennomføre. Ingen av prosjektene ble skrotet, og det har det vært mest krevende under hele pandemien, å åpne nye hoteller. Men det var tillit fra de ansatte og tillit mellom oss og bankene.

- Vi trakk ikke på den ekstramilliarden før i februar i år og skal betale den tilbake så fort om mulig. Akkurat i dag ligger bookingen det omtrent på samme nivået som i 2019, aktivitetene tar seg opp, sa Stordalen.

På det verste var dagsomsetningen i Choice-kjeden nede i 5 millioner. Snittet de seneste dagene er på 31,6 millioner, mens omsetningen nå på lørdag var 41 millioner. Den største hotellsuksessen i Oslo er ifølge Stordalen Amerikalinjen, som nylig ble rangert som nummer én-hotellet i Oslo av Tripadvisor.

Stordalen sa at vi får en ny normal etter koronapandemien, det er de forberedt på, men Choice får et aktivt år i 2022.

Les også: Slik skal Gunhild Stordalen overtale verden til å ta klima seriøst: – Det har vært en hjemme alene-fest

Håndbrekk

- Vi dro i håndbrekket, og det har vært interessant mye læring og krevende, men nå er krisen snart over. Jeg visste akkurat når krisen var over, da Arne Hjeltnes giftet bort datteren sin for en måned siden i København i Villa Copenhagen, sleivet Stordalen.

Han hadde gjort seg noen tanker om de ulike nordiske landenes håndtering av koronapandemien.

- Finnene har vært de desidert strengeste. De hadde erfaringer fra Vinterkrigen, var disiplinerte og gikk til fullstendig lockdown. Der var det knalltøft.

- Svenskene vil jeg ikke diskutere, det er et litt følsomt tema. Men det var litt Las Vegas-tilstander da jeg var der i november og desember i fjor. I Norge har det vært litt, men de flinkeste har vært danskene.

Imponert

- Jeg blir bare imponert over det lille landet, det er mer enn røde pølser og Nyhavn. De har vært krystallklare på datoer og sa for en uke siden at 10. september er pandemien over. Da er den ikke lenger samfunnskritisk.

Hotellkongen viste også til en undersøkelse over hvor mye bekymret helsemyndighetene i de ulike landene har vært.

- Espen Nakstad har vært bekymret 1000 ganger, Anders Tegnell 200 ganger, mens den danske Nakstad har vært bekymret 20 ganger!

- Optimismen, troen på fremtiden, er viktig. Danskene har klart seg bra, fordi de har vært mest optimistisk. Og nylig kom det en undersøkelse over verdens lykkeligste land. Det er Finland! hoiet Stordalen i kjent stil.

Les også: Stordalen gråtkvalt på «Senkveld» etter datterens nødskrik: – Det hadde blitt stigmatiserende

Store investeringer

Han ser likevel en helt annen grad av optimisme i Norge, som var et tema på konsernledermøte til Choice mandag.

- Vi investerer i Hurtigruten, i Ving, har åpnet 12 hoteller i år og har 16 på blokken i 2022. De største endringsprosessene vi har hatt i selskapet, er på gang. Vi skal ekspandere oss ut av krisen. De som ofte er best ut av en krise, er de som har gjort det best i krisen, og vi har tatt markedsandeler gjennom hele krisen.

Han minnet også om pessimismen etter tidligere dramatiske begivenheter i verdenshistorien.

- Etter 11. september hevdet man at reiselivet aldri blir som før. Det var feil, det tok 12-15 måneder før det var tilbake. Reiseliv er en global megatrend. Det kommer til å ta tid, men det blir møter, landsmøter og idrettsfolk som samles. 1000 rørleggere er opptatt av å møtes, sa Stordalen.

Greie i matveien

Konferansier Hjeltnes hadde for øvrig følgende sleivspark til rørleggere og andre håndverkere som samles på store konferanser:

- 1000 rørleggere eller elektrikere er drømmekundene til en kokk. Det er ingen av dem som skal ha spesialmat, og det er ingen glutenallergikere...

Men for flybransjen ser bildet mer blandet ut. Stordalen tror på en nedgang på 20 prosent for segmentet forretningsreisende når alle restriksjonene letter. Han venter ikke at dette segmentet er tilbake før i 2024-2025. Ferie- og fritidsmarkedet vil derimot eksplodere, noe han ser klare tegn til.

- Det markedet jeg tror aldri kommer tilbake for flybransjen, er «fakirmarkedet», der man skal tilbake fra London samme dag med siste fly.

Veldig heldig

DNB-sjef Kjerstin Braathen innledet for øvrig konferansen med å si at i sum har vi vært veldig heldige alle sammen. Norge har klart seg veldig godt gjennom pandemien.

- Vi kommer sannsynligvis til å bli det første landet til å heve rentene. Selv om det ikke er noe vi liker, skyldes det at norsk økonomi klarer seg godt. Myndighetene har vært handlingskraftige, men ikke minst har vi et omstillingsdyktig næringsliv, sa DNB-sjefen.