ARENDAL (Nettavisen Økonomi): Debatten om formuesskatten har rast i sommer og var også et tema under Arendalsuka mandag ettermiddag. Både politikere, representanter fra tankesmier og næringslivsfolk var invitert til å snakke om temaet og privat eierskap.

Bladet Kapital beregnet hans reelle formue i fjor til 16 milliarder kroner, men en del av formuen er ført over på barna. Ettersom mesteparten av familieverdiene er i ikke-børsnoterte selskaper, blir også ligningsformuen lavere enn om den hadde vært i børsnoterte selskaper.

Men hotellkongen og mangemilliardæren Stordalen gjorde det tydelig klart at formuesskatten for ham var helt uvesentlig. Han skrøt som vanlig Norge opp i skyene.

Les også: Solberg og Støre i skarp ordveksling om formuesskatt

Så jævla lite!

- Norge er verdens beste land, verdens beste land å investere i, og jeg er investert i de nordiske landene. Det finnes ikke en region i verden som er bedre organisert. De sørger for å bruke penga vi har betalt på en skikkelig måte, sa Stordalen, før han kom inn på formuesskatten.

- Og så blir det en diskusjon som utgjør så jævla lite, skrek hotellkongen og viste med fingrene den lille avstanden. -

Han sa at når Choice-kjeden tar beslutninger, tenker de lite på skatt, men mye på hva de skal skape. Stordalen er mer opptatt av hvor lite skatt internasjonale teknologigiganter som Google og Facebook betaler.

Les også: Sissener langer ut mot SVs skatteforslag: - Da er det bare å bestille flyttebil

Middels kebab

- De betaler skatt på nivå med en «middels kebabrestaurant». Den konkurransen må være tilnærmet lik, sa hotellkongen, og unnskyldte seg straks med at han liker kebabrestaurenter.

Stordalen sa under debatten at de ser selvfølgelig litt til utlandet, men minnet igjen om at vi ikke måtte glemme hvor Norge er som land.

- Vi har ressurser til å hjelpe de som står utenfor, og jeg vil være der som ansvarlig kapitalist. Jeg tror det er mange som er enig med meg at vi må få en ny og mye mer bærekraftig kapitalisme som ikke handler om hvem som betaler minst eller mest i skatt, men en riktig skatt.

Statlig tilhenger

Et argument mot formuesskatten er at den favoriserer utenlandske eiere, som slipper unna . Den norske eierandelen i hjemlige selskaper har falt. Stordalen er tilhenger av både statlig eierskap, norsk privat eierskap og privat utenlandsk eierskap. Han tror også det er uheldig at privat norsk eierskap reduseres.

- Men det er en ting som vi må reflektere over, og det er at på en del områder er det helt avgjørende statlig eierskap.

- Tenk hva som hadde skjedd under finanskrisen 2008 om vi ikke hadde en stor statskontrollert bank (DNB, staten eier 34 prosent, red.anm.), sa Stordalen.

Les også: Skal vi fortsette å bo i Norge?

Hundre prosent for

- Jeg har opplevd hvor viktig en bank som DNB er. Jeg er hundre prosent for statlig eierskap i DNB og tror også det er bra for oljenæringen at vi har Equinor. Jeg er redd for at hvis ikke staten hadde vært der, ville vi fort kunne hatt en finansnæring som hadde blitt filialforetak av utenlandske banker.

Hotellkongen mener at et statlig norsk og privat eierskap i større grad har et langsiktig samfunnsansvar for det Norge kjemper for: verdiene våre.

Han trakk blant annet frem trepartssamarbeidet mellom organisasjonene i arbeidslivet og regjeringen. Milliardæren er hellig overbevist om at dette samarbeidet er der på grunn av norske private bedrifter. Det sikret ifølge Stordalen langt bedre permitteringsordninger under pandemien.

Politikerne i debatten var representert med Mudassar Kapur fra Høyre, Ketil Solvik-Olsen fra Fremskrittspartiet, Geir Pollestad fra Senterpartiet og Kari Elisabeth Kaski fra SV. Stordalen skrøt uhemmet av dem alle.

Les også: Stordalen gråtkvalt på «Senkveld» etter datterens nødskrik: – Det hadde blitt stigmatiserende

Blomsterbukett

- Til politikerne som var her, det jeg tenker på, er at vi har en blomsterbukett av politikere. Vi har jævla bra politikere! hoiet Stordalen.

- Jeg har opplevd en finansminister som heter Kristin Halvorsen og kom fra SV, og jeg har opplevd Siv Jensen fra Fremskrittspartiet. Og vet dere hva: Det var ikke så jævla stor forskjell, enda jeg møtte noen utlendinger som var veldig bekymret for spesielt Halvorsen.

Men Stordalen forklarte de utenlandske skeptikerne at vi har et embetsverk i Norge.

- Og hvis du tror du kan flytte på Finansdepartementet i løpet av fire år, tenk en gang til. De er som et tog på skinner, hoiet igjen Stordalen.