OSLO SPEKTRUM (Nettavisen): NHO hadde torsdag sin årlige konferanse i Oslo Spektrum, en konferanse som samler hele 1500 deltakere, blant dem en rekke topper fra politikk, samfunnsliv og næringsliv. Hovedtemaet for årets konferanse er uroen rundt omkring i verden, med krigen i Ukraina som det store bakteppet.

En av toppene som stiller på konferansen, er hotellkongen Petter A. Stordalen. Han har akkurat hørt Natos generalsekretær Jens Stoltenberg redegjøre for konflikten, og Stordalen er nærmest i fistel over det han har hørt.

Her kan du se videointervju med Stordalen:


Gåsehud

– Jeg er urolig, men først må jeg jo si en ting. Å være norsk og oppleve Jens Stoltenberg holde det jeg kanskje mener er et av de beste innleggene jeg har hørt noensinne, og jeg har vært på NHO-konferansen i veldig mange år: En klokkeren, sylskarp analyse av situasjonen

– Men det som gir tro og håp for den uroen vi alle kjenner på, er at han kommer også med hvordan dette skal løses og hva som er virkemidlene for å ta oss ut av den situasjonen vi er i akkurat nå. Det er nesten en sånn gåsehud de 20 minuttene han snakket, sier en opprømt Stordalen til Nettavisen når vi treffer ham i den påfølgende pausen.

– Hvor imponert er du over Stoltenberg som Nato-sjef?

– Når det gjelder terningkast, som aviser er opptatt av, så gir jeg ham et klokkerent terningkast syv, altså verdensklasse.

Utfordrende strømpriser

På spørsmål om hvordan utsiktene for hans egen bransje ser ut, svarer hotellkongen:

– Det er under et år siden vi var ferdig med pandemien. og gikk inn i noe som var veldig bra, nemlig høsten, og så går vi inn i en ny krise. Energiprisene er en stor utfordring for hele bransjen. Det er en økning i omtrent alle kostnader vi har. Men til stor forskjell fra under pandemien kan vi holde åpent.

Stordalen sier at vi har vært gjennom mange kriser før, og at dette er en krise vi skal klare.

– Vi kommer til å tape penger i første kvartal, det ser vi allerede nå. Men jeg er sikker på at når vi kommer litt lenger ut i året, vil det bli bedre.

– Hva er du mest bekymret for i år?

– Jeg er mest bekymret over den uroen vi alle føler, som resesjon, men som jeg tror vi kanskje kan unngå i Norge.

Frykter stagnasjon

Stordalen frykter likevel at vi blir så pessimistiske og depressive at næringslivet slutter å investere.

– Men vi fortsetter å investere, fordi vi har en tro på dette langsiktig. Men hvis for mange holder tilbake og stopper å investere, kan vi få en stagnasjon som ikke er bra for noen.

– Frykter du permitteringer i Choice-kjeden?

– Jeg er jo en grunnleggende optimist, jeg håper vi skal komme igjennom dette her nå og beholde alle folkene våre. Vi tok dem tilbake tidlig og beholde dem og heller håpe at vi skal ansette flere.

Mens flere milliardærer den seneste tiden har flyttet fra Norge, er det helt uaktuelt for mangemilliardæren Stordalen.

Stoltenberg advarer: – Vi må ikke gjenta samme feilen med Kina

Uendelig mye

– Norge har gitt meg så uendelig mye. Dette handler om den skatten vi betaler og tilliten til at dem vi betaler skatten til, forvalter det på en bra måte. I dag var jeg ute og løp på morgenen, og da var det til og med noen som hadde brøytet en liten skogsvei på Bygdøy.

– Det er blant annet det skattepengene våre går til. Den tilliten er viktig. Jeg er født og oppvokst i verdens beste land og blir boende i verdens beste land. Så får jeg heller være med og kjempe for de rammebetingelsene er utfordrende, at de skal bli bedre. Men flytte, ikke i det hele tatt.