Støre: - Bompengesatsen er blitt høy. Og den rammer usosialt

INNRØMMER: Ap-leder Jonas Gahr Støre erkjenner at de høye bompengesatsene rammer usosialt.

INNRØMMER: Ap-leder Jonas Gahr Støre erkjenner at de høye bompengesatsene rammer usosialt. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre advarer mot å få de gule vestene til Norge.

STORTINGET (Nettavisen Økonomi): En travel arbeiderpartileder er nettopp kommet tilbake fra Troms og har satt av noen minutter til Nettavisen i en hektisk politikerhverdag. Kommunevalget i 2019 nærmer seg, og bompenger ser ut til å bli et hett tema i spesielt storbyene i den kommende kommunevalgkampen.

Siden forrige kommunevalg har vi fått et eget bompengeparti, som i Bergen ligger an til en oppslutning på hele 20 prosent. Men noe formelt samarbeid med Folkeaksjonen nei til mer bompenger ser ikke Jonas Gahr Støre for seg.

Høyresiden

- Nei, jeg ser at bompengepartiet henvender seg mot høyresiden. Det er lokale forskjeller, men de som vil avvikle bompengene i Bergen, må jo argumentere for at mange av bilene skal tilbake til byen, at utbyggingen av kollektivtrafikken skal stoppe opp, sier Støre til Nettavisen Økonomi.

- Men vi er opptatt av at bompengesatsen i mange områder, særlig inn mot de større byene, er satsen blitt høy, og den rammer usosialt. Arbeiderpartiet har i stedet lagt frem et forslag om veiprising.

- Du kan få en pris basert på hva slags bil du kjører, hvor langt du kjører og når du kjører, slik at det blir mer treffsikkert, fortsetter partilederen.


Trond Giske uttalte 1. mai og noen dager senere til Dagbladet at bompengene rammer usosialt.

Gjelder alle avgifter

- Er du enig med Giske?

- Alle avgifter som er like for fattig og rik, rammer usosialt. Det er det samme med momsen, lik for alle, men tyngre å bære om du har dårlig økonomi. Men dette er noe vi ønsker å møte gjennom andre ordninger i velferdssamfunnet for å omfordele rettferdig, sier Støre, og trekker frem gratis skolefritidsordning som et eksempel.

Et sentralt spørsmål er da om det et problem for Arbeiderpartiet å gå inn for en økt bompengefinansiering, gitt at mange av velgerne har lavere og midlere inntekter.

- Det vi er opptatt av, er at det særlig er disse bymiljøpakkene som skaper diskusjon. Bompengene skal gå til å finansiere kollektivtrafikk. Her har Arbeiderpartiet sagt om de fire største byene, at staten ikke skal ta 50 prosent av finansieringen, men opptil 70 prosent, sier Støre. Han tilføyer at dette er noe partiet velger fremfor store og usosiale skattekutt.

UTFORDRER FREMSKRITTSPARTIET:  Jonas Gahr Støre mener Fremskrittspartiet ikke har svaret på hvordan de skal finansiere veiutbyggingen. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Uten svar

- Der velger vi å si at fellesskapet tar større ansvar. Men Fremskrittspartiet er jo fortsatt helt uten svar på følgende: De vil både kutte skattene, mye mer, og de vil at staten skal betale mer ev veibyggingen.

- Da er spørsmålet: Hvor skal de kutte? Arbeiderpartiet kommer ikke til å si at da satser vi mindre på skole, helse og sykehus, og mer på vei, sier Støre.

Partilederen advarte denne uken på årskonferansen til Norsk industri mot å få de gule vestene til Norge. Den sterke protestbevegelsen i Frankrike er et opprør fra mennesker med dårlig råd mot makteliten i Frankrike med president Macron i spissen. Det er sterke og til dels voldelige aksjoner mot det de oppfatter som skjev fordeling og høye skatter og avgifter.


- Hvor reell er denne frykten i Norge?

- Jeg bruker det som et eksempel på at vi skal gjennom en stor omstilling i møtet med lavere klimagassutslipp og overgang til fornybarsamfunnet, der olje og gass vil bety mindre i norsk økonomi. Det kommer til å berøre store deler av arbeidslivet, og da må vi bruke den norske tradisjonen med rettferdig deling av byrder, svarer han.

PREGER EUROPA: De gule vestene-bevegelsen marsjerer i Europa. Protestetene i Paris denne vinteren har preget nyhetsbildet over hele verden.  Foto: (NTB scanpix)

Tapere

Støre sier at en grunn til at globaliseringen møter motstand, er at mennesker med lite kapital, lite utdanning og folk i utsatte yrker opplever å bli tapere.

- Når grupper opplever at de er svake og blir tapere i samfunnsutviklingen, er det ikke overraskende at de vender seg mot denne utviklingen. Hvis du reiser til Paris og Frankrike, er det en liten gruppe der som knuser ruter. Men det store flertallet er en gruppe mennesker som sier at pengene ikke strekker til. Det er et uttrykk for et samfunn som ikke klarer omfordeling.

- Er motstanden mot bompengene uttrykk for et gryende gule vester-opprør i Norge?

- Nei, det er å dra det for langt. Men jeg tror det er viktig helt fra starten av å få til omstilling hvor vi skal skape nye jobber i veien mot et lavutslippssamfunn. Da blir det omstillinger, der vi er nødt til å ta godt vare på de som blir mest berørt.

Rød fremgang

På hjemmebane har for tiden Rødt, SV og MDG større oppslutning enn Ap i Oslo på meningsmålingene. Støres Oslo-parti ligger som det ser ut nå an til å tape mye oppslutning fra 2015.

- Er svaret på det et radikalisert Arbeiderpartiet for å ta tilbake disse velgerne?

- Arbeiderpartiets beste oppskrift er å være seg selv. Det er å bruke kreftene sine på å snakke om politikk, bruke kreftene sine på å skape og dele. Vi må skape før vi deler, men måten vi deler på, er også viktig for hvordan vi skaper, svarer Støre.

Han mener at i Oslo har Arbeiderpartiet et stolt regnskap å fremlegge etter fire år med byrådsmakt. Ap-lederen trekker frem at det er blitt tryggere på jobb og mer orden i arbeidslivet.

- Og så har vi fått det vi kaller Oslo-modellen, som nå kopieres over hele landet, ved at Oslo bruker innkjøpsmakten sin til å stille krav. Vi har fått en by hvor utslippene går ned, og hvor det som er helsefarlig er på rett side av streken. Men tilbake til de partiene du snakker om, Arbeiderpartiet er den ledende i det samarbeidet, og det tror jeg vi vil være også etter valget.


Kommunister

Partiet Rødt er i fremgang, og i Oslo ligger partiet an til å gjøre et brakvalg. Et stort tema innad i partiet er om de fortsatt skal kalle seg et kommunistisk parti. Støre har fått med seg den interne debatten.

- Hvordan vil du beskrive Rødt, er det for deg et kommunistisk parti?

- Jeg forholder meg til det de kaller seg selv og merker meg at de har et landsmøte der hovedsaken er om de er kommunister eller ikke. Og jeg tenker at et parti som må bruke mye tid på et sånt spørsmål, at det sitter langt inne i dag, det tyder på at de har et stykke å gå.

Støre konstaterer at Rødt har en autoritær fortid, og han har sagt klart fra at for denne perioden er det ikke aktuelt med et rikspolitisk samarbeid. Den samme konklusjonen har for øvrig partileder Bjørnar Moxnes i Rødt kommet frem til også.

Knallhardt imot

- Han har ikke søkt mot et sånt samarbeid, til det er rett og slett forskjellene for store. De er ikke bare imot, men de er knallhardt imot EØS-avtalen, som jeg tvert imot mener gir en stor trygghet for norsk arbeidsliv. De er knallhardt imot NATO, som gir oss sikkerhet, sier Støre

- Dette er to temaer som ikke er så aktuelle i kommunepolitikken, men de er det i den nasjonale politikken. Rødt bruker nå helgen på å diskutere om, det de kaller partipamper som meg, holder arbeiderklassen nede. Når de bruker mye tid på det, så tenker jeg, vel, vi får gi dem litt tid.

- Men er det aktuelt for Ap med et formelt byrådssamarbeid med Rødt i Oslo?

- Jeg er ikke byrådsleder i Oslo, men jeg kjenner ham som har den jobben veldig godt. Han vil svare at vi gjør det beste for byen, og det som gir best gjennomslag for vår politikk. Det er hans oppgave, svarer Støre, og tilføyer at det samme sier lederkandidatene i andre områder av landet.

- De ser etter samarbeidspartier som de kan dele mål med. Så konstaterer jeg at byrådet i Oslo har hatt et godt og konstruktivt samarbeid med Rødt i disse fire årene. Det er positivt, men det er forskjell på å finne samarbeid i en kommunesammenheng og en nasjonal sammenheng.


Reformparti

Siv Jensen sa noe sleivete på Fremskrittspartiets landsmøte at vi skal «knuse disse jævla sosialistene».

- Definerer du deg som en sosialist?

- Jeg er sosialdemokrat, kommer det omgående.

- Hva er den store forskjellen mellom en sosialist og sosialdemokrat?
- Jeg bruker ikke så mye tid på det, svarer partilederen.

- Men Arbeiderpartiet har en sosialdemokratisk fortelling siden 1930-tallet, som handler om å være et reformparti. Skritt for skritt har vi reformert samfunnet for å bringe mer rettferdighet. Det tror jeg er riktig vei for samfunnet å gå, og jeg føler meg veldig hjemme i det å kalle seg sosialdemokrat.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.