Gå til sidens hovedinnhold

Store kronesvingninger: – Usikkerheten brer om seg

Det har vært store kronesvingninger de seneste dagene, men nå kan vaksinenyheter bli viktigst.

Kronen ble på det sterkeste for noen dager siden notert til litt under 10,02 mot euro og ned mot 8,40 mot dollar. Onsdag ved 12.30-tiden må man i det profesjonelle valutamarkedet betale 10,15 kroner for 1 euro og 8,57 kroner for 1 dollar.

Kronen har styrket seg noe onsdag etter at den var helt nede i 8,65 mot dollar natt til onsdag (se grafen under).

- Det har vært en bra bevegelse, og det er litt flere faktorer som spiller inn. Den viktigste faktoren er fallet i oljeprisen, og så har det vært litt ruskete aksjemarkeder, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets til Nettavisen Økonomi.

Prisen på ett fat nordsjøolje - Brent spot - har falt fra 68 dollar for en uke siden til rett over 60 dollar på det laveste. Oljeprisen er imidlertid noe opp onsdag, som følge av at et containerskip blokkerer trafikken i Suezkanalen, en av verdens viktigste ferdselsårer. Dette styrker kronen igjen.

Les også: Norsk milliardær spår full børs- og valuta-kollaps: – Kan bli en felle

Ruglete

- Kronen har svekket seg mer mot dollar enn mot euro?

- Det har vært litt dollarkjøp på bred basis i markedet i tråd med de litt ruglete finansmarkedene, svarer Østnor.

Han vektlegger ikke de seneste dagenes usikkerhet rundt det norske vaksineprogrammet og mulige forsinkelser som forklaringer til kronesvekkelsen.

- Jeg vil heller si at usikkerheten brer om seg i Europa generelt, med nye tiltak i veldig mange europeiske land. Det er en treghet i vaksineringen i forhold til USA og Storbritannia, og det er også en av grunnene til at aksjemarkedet for tiden ikke gjør det så fantastisk bra.

- Om Norge skiller seg så veldig ut, vet jeg ikke. Men vaksineprogrammet og nedstengingen har vært en viktig faktor for kronebevegelsene gjennom nyåret, sier valutastrategen.

Rebalansering

Det nærmer seg også kvartalsslutt, og da skjer ofte at store institusjonelle investorer som livselskapene rebalanserer porteføljene. Det gjør de i tråd med sine retningslinjer, og det kan bety salg av verdipapirer.

- Vi har sett noe rebalanseringer og kronesalg fra norske forvaltere, så det har nok vært medvirkende til kronesvekkelsen, sier Østnor.

- Hva vil påvirke kronen mest de kommende dagene?

- Vaksinenyheter vil nok være litt viktigere for Norge enn for andre land. Ettersom vår sentralbank har varslet rentehevinger, vil nyheter om vaksinering være avgjørende for når denne hevingen kan skje. Og så kan oljemarkedet skape store bevegelser både den ene og den andre veien.

Les også: Ekstrem pengebruk under koronakrisen: Nå får Norge kjærkommen oljehjelp

Renteøkninger

Norges Bank signaliserte som ventet i forrige uke at det går mot raskere rentehevinger enn tidligere antatt. Totalt kan det bli fem eller seks hevinger de nærmeste årene med 0,25 prosentpoeng av gangen,

Norges Bank blir den første sentralbanken i den vestlige verden som setter opp renten først, men de nye signalene ga ikke de store utslagene på kronekursen.

- Kronen hoppet og spratt litt etter rentebeskjeden, men det betydde ikke så veldig mye. Markedet fikk bekreftet forventningene om at her kommer det til å skje noe, usikkerheten er om den første økningen kommer i september eller i desember.

- Det var mer avgjørende det som skjedde i forkant, sier Østnor. Han sikter til at kronen har styrket seg i år på forventninger om nye rentesignaler.

Les også: Rekordhøy optimisme i markedet - nå advarer sjeføkonom boligkjøpere

Ikke usannsynlig

Markedet priser nå inn ca. 40 prosent sannsynlighet for en renteøkning i september på 0,25 prosentpoeng. Både rentemarkedet og Norges Bank er enige i at det kommer en heving senest i desember.

Kronen noteres for øvrig til nivåer som ikke ligger langt unna det DNB Markets har som spådom de nærmeste tolv månedene. Østnor sier de ser for seg at man må betale 10,20 kroner for 1 euro om ett år og 8,50 kroner for 1 dollar.

Forutsetningen er at 1 euro våren 2021 koster 1,20 dollar.