– Denne undersøkelsen viser at det virkelig lønner seg å være superforbruker. Det er store summer å spare på å sjekke prisene før du handler apotekvarer, sier Anne Kristin Vie, fagdirektør i Forbrukerrådet.

Nettavisen Økonomi har sjekket prisen på en rekke populære varer hos både de store aktørene og mindre utfordrerne på nett. I dag domineres det norske apotekmarkedet av tre store apotekkjeder - Apotek 1, Vitusapotek og Boots, som eier flesteparten av landets over 900 apoteker.

De siste årene har jakten på nye kunder spredt seg til nettbutikkene. I tillegg til de tre store kjedene, finnes det flere aktører som kun selger reseptfrie legemidler på nett.

Prisforskjellen når verdien av 16 varer hos syv nettapoteker er sjekket, viser at du kan spare rundt 800 kroner på å velge den billigste aktøren over den dyreste.

Sjekk hele prissammenlikningen lenger nede i saken.

Les også: Langer ut mot Boots og Apotek 1: - Misbruk av forbrukerne

Priskrig på smertestillende

Nettapoteket Farmasiet skapte ergrelse blant fagfolk da de i oktober dumpet prisene på Paracet til 10 kroner. Nettavisen Økonomis pristest viser at prisene på smertestillende har kommet en god del nedover hos flere aktører:

På nettbutikkene til både Apotek 1, 123 Apotek, Lynx og Apotera koster en standard pakke med Paracet 500 mg nå rundt 30 kroner. Hos Boots og Vitusapotek koster pakkene 46,9 kroner.

Mens Ibux koster 39 kroner hos Farmasiet, koster en pakke rundt 50 kroner hos aktørene Apotek 1, 123 Apotek, Lynx og Apotera. Boots og Vitusapotek selger Ibux til 99,90 kroner.

Pinex koster nå også rundt 29 kroner hos samtlige aktører utenom Boots og Vitusapotek, hvor det koster 45,90 og 44,90 kroner.

I kroner og øre er det store forskjeller på flere enkeltprodukter. Mellom billigst og dyrest, skiller det for eksempel 110,90 kroner på allergitablettene Zyrtec. Ved å kjøpe nikotintyggegummi fra Nicorette hos Lynx, kan du spare 95,90 kroner sammenliknet med et kjøp hos Vitusapotek. På hårtap-middelet Recrea Forte er det 73,90 kroner mellom Boots og flere av de andre aktørene.

Se hele prissammenlikningen her:

Den eneste av de tre store apotekkjedene som klarer å henge med på prisene til nettaktørene Apotera, Farmasiet og Lynx, er Apotek 1 - som er jevne med utfordrerne på de fleste produkter.

– Vi i Apotek 1 ønsker å være konkurransedyktige både i apotek og på nett, og derfor må også våre priser tilpasses de ulike formatene, sier Karina Søby Eidukaitis i Apotek 1.

Les også: Kemneren slo til mot Vollvik: - Jeg har betalt

Farmasiet mener prisene burde vært lavere

Farmasiet kommer best ut fra prissammenlikningen, og er billigst på tre av 16 testede varer. I tillegg har nettapoteket den laveste prisen sammen med en eller flere kjeder på åtte varer. Farmasiet-sjef Hans Kristian Furuseth sier det ikke er lett å drive som aktør utenom de tre store kjedene.

– Vi har tre internasjonale kjeder som har en 95 prosents markedsandel. Disse er i tillegg grossistene, noe som betyr at alle andre må kjøpe varer fra dem. Derfor er det vanskelig å bygge seg opp utenom, både på grunn av markedsmakten deres, men også på grunn av reguleringer, sier Furuseth.

Farmasiet-direktøren mener innkjøpsprisene fra kjedene ikke er lave nok. Likevel setter han prisen på populære varer som Ibux og Paracet ned på nivåer som konkurrentene foreløpig ikke har klart å matche.

– Men hvis dere får så dårlige innkjøpspriser, hvorfor dumper dere prisen, da?

– Godt spørsmål. Vi har selvfølgelig en effektiv logistikk, men det er ikke gratis å sende varene hjem til kundene. Hva apotekgigantene gjør med sin prissetting, er det vanskelig for meg å si noe om, men vi mener at vårt prisnivå er fornuftig, sier Furuseth.

– Men ser du ikke de problematiske sidene ved å dumpe prisene på smertestillende og medikamenter som kan være avhengighetsskapende? Bør det være et mål i seg selv at det skal være så billig som mulig med denne typen medikamenter?

– Riktig legemiddelbruk er viktig. Jeg tror at mange forbrukere ville reagert dersom apotekene hadde brukt det motsatte resonnementet; at legemidler må være dyre for å «beskytte» forbruker, sier Furuseth og fortsetter:

– Man kan ikke bruke pris som et virkemiddel for å få til trygg og riktig legemiddelbruk. Andre virkemidler fungerer bedre, for eksempel opplysning og rådgivning og produktene. Det kan du få både hos oss og i de fysiske apotekene. Andre utsalgssteder som kiosk og dagligvare har ikke lov til å informere og veilede i bruk av legemidler.

Les mer: Derfor får du ikke kjøpt Viagra Reseptfri etter mørkets frembrudd

Forbrukerrådet: - Sjekk prisen!

Apotekgigantene Boots, Apotek 1 og Vitusapotek sier til Nettavisen Økonomi at de merker at konkurransen på nett er tøff.

– Myndighetene setter prisene på reseptpliktige legemidler, og Norge er blant de billigste i Vest-Europa. For andre varer konkurrerer vi med en rekke andre bransjer, som dagligvare, bensinstasjoner, parfymerier og helsekost, sier Eidukaitis i Apotek 1.

– Det er klart at det er stor konkurranse i markedet, og at det gjør at man hele tiden må vurdere og revurdere strategiene sine for å treffe kunden best mulig, sier Anne Margrethe Aldin Thune i Boots.

Forbrukerrådets fagdirektør Anne Kristin Vie har lest prissammenlikningen, og peker på flere fallgruver hun mener apotekkunder bør være oppmerksom på.

– Handler du på nett, må du passe på å regne fraktkostnader inn i prisen. Farmasiet har Paracet til ti kroner, men fordi du må betale frakt, koster det 99. Alternativt kan det få deg til å handle mer enn det du trenger for å slippe frakt. Og det er aldri lønnsomt å kjøpe noe du ikke har bruk for, sier Vie.

Hun peker også på at flere av produktene selges i matbutikker, der det kan være billigere enn hos apotekene. I tillegg mener hun det er lett å tro at apotekene generelt er billige fordi du finner en god pris på en vare på tilbud.

– Sjekk prisen på det du skal ha hos ulike konkurrenter. Til nettbutikkene finnes det egne sammenlikningstjenester du kan benytte, sier fagdirektøren.

Les også: Sparebank 1 advarer mot omfattende svindel

Les mer: Hval sjokolade-gründer mener han ble skviset ut til fordel for Nidar