*Nettavisen* Økonomi.

Store stedsforskjeller i drikkevaner

Bosted bestemmer hva som drikkes rundt om i landet. Ifølge ferske tall fra Vinmonopolet drikker finnmarkinger åtte ganger så mye konjakk som folk i Agder, mens nesten en tredjedel av det totale champagne-salget foregår på Oslos vestkant.

- Variasjonene i alkoholkonsum er til dels store, ikke bare fra landsdel til landsdel eller by til bygd, men faktisk også innenfor bygrensene. Noen fenomener kan vi forklare ganske godt, andre ikke, sier rådgiver Jens Nordahl i Vinmonopolet i en pressemeldin tirsdag.

Over 30 prosent av all champagne som selges på Vinmonopolet, selges på Oslos vestkant. Videre ligger finnmarkingene i verdenstoppen når det gjelder konjakkonsum, og dette er fenomener Vinmonopolet ikke har noen fullgod forklaring på.

Nordmenn elsker rødvin

Klikk på bildet for å forstørre.

Nordahl vet heller ikke hvorfor nordmenn drikker så mye rødvin i forhold til andre land. I Norge drikker vi tre ganger så mye rødvin som hvitvin, mens det i Storbritannia selges omtrent like mye rødvin som hvitvin. I Sverige er forholdet tre til to i rødvinens favør.

Det er særlig i Oslo, Akershus og byer i Nord-Norge det drikkes mye rødvin. Minst rødvin drikkes på Sørlandet og Vestlandet.

Lavt vinsalg i nye butikker

I nyåpnede butikker er spesielt rødvinssalget lavt.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Nye butikker i kommuner som tidligere ikke har hatt polutsalg, skiller seg ut på flere måter. De første årene er salget dominert av brennevin og søte likører. Vi tror det henger sammen med at disse kundene er uvante med å handle på polet, og at de derfor velger litt tradisjonelt, sier Nordahl.

Men mønsteret endrer seg raskt. I løpet av butikkens fem første år dreier salget mer i retning av vin, og særlig rødvin.

Mye gin på vestkanten

Innenfor bygrensene er det store forskjeller fra utsalg til utsalg. De såkalte avantagardebutikkene, der trendene skapes, finnes på Oslos vestkant, i Asker og i Bærum. Totalkonsumet er høyere på vestkanten, og en stor andel av salget er vin.

Druebrennevin er mindre populært på vestkanten enn på østkanten, men gin går det derimot imidlertid mye av.

Nordahl forteller at byene i Nord-Norge, særlig Harstad og Tromsø, samt Stavanger i vest også er raskt ute med å ta til seg nye trender.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.