KULTURHUSET, YOUNGSTORGET (Nettavisen): Det er stappfullt inne i det forholdsvis lille lokalet på kulturhuset under det tradisjonsrike Bratteli-seminaret. I panelet hadde statsminister Jonas Gahr Støre fått støtte fra sin nære sosialdemokratiske kamerat fra Sverige, tidligere statsminister Stefan Löfven.

Temaet for kvelden var naturlig nok Ukraina-krisen, men spørsmålene haglet mot statsministeren om strømpriser og veien videre for sosialdemokratiet - som er under tøffe forhold i hele Europa.

Les mer: Støre går i rette med Borten Moe: – Han tar feil

– Vi har nådd pristoppen

Etter en rekke fans har tatt selfier sammen med statsministeren, får vi endelig stille Støre noen spørsmål.

– Matprisene er forventet å øke opp mot ti prosent i februar. Hva er beskjeden din til dem som nå har strukket strikken allerede fryktet langt, og rett og slett ikke klarer flere utgiftsøkninger?

– Vi ser nå at prisen totalt sett, ser ut til å ha nådd toppen. Vi har en inflasjon et sted mellom 5-6 prosent, og matvareprisene har økt med rundt ti prosent. De har økt med 20 prosent i Sverige. Jeg forstår at det er veldig krevende til dem som har en strukket økonomi. Derfor er vår prioritet å få kontroll på prisene, og få dem ned. Og få nok kraft slik at strømprisene går ned. Og at folk nå ikke blir rammet høye renter som treffer boliglånene.

Les også: Gunhild Stordalen legger seg langflat: – Jeg er lei meg

– Høyre sitter helt stille

I stadig flere målinger har Høyre bikket over 30 prosent. Samtidig ser Arbeiderpartiet målinger godt under 20 prosent. Det har skapt et sterkt press på regjeringen, som er langt unna flertall i Stortinget.

– Er det ikke irriterende å se når du jobber døgnet rundt, at rivalen skyter forbi deg, og er godt over 30 prosent på målingene?

– For å være helt ærlig så gjør jeg ikke det. Jeg er helt oppriktig når jeg sier at de tallene som gjør det nå, skal ned. Det er prisøkningene. Det er renta. Det er strømprisen. Men så har jeg også hukommelse, sier Støre og legger til:

Les mer: Jens Stoltenberg svarer på jobbspekulasjonene: – Jeg har en plan

– Jeg husker at i 2014, som var ett år etter forrige regjeringsskifte. Da bikket Arbeiderpartiet 40 prosent. Det var en deilig følelse. Men for å være helt ærlig, var det ikke sterke politiske grunner at vi hadde gjort ting i løpet av det året som gjorde at vi steg 10 prosent, sier han.

Men han tar gjerne et stikk til Høyres leder Erna Solberg, som svever høyt på målingene.

– Også erfarer jeg at Høyre sitter helt stille. De skal i regjering med Fremskrittspartiet, som har diametralt motsatt syn på nær sagt alle viktige styrtingsparametre. Så det må de også svare for også etter hvert.

Les også: Hete spekulasjoner om ny rolle for Jens Stoltenberg: – Mange ønsker ham

– Blir det et stort problem mellom Høyre og Frp, hvor sistnevnte har endt opp med å stemme mye sammen med Rødt i en rekke saker, mens Høyre står på en helt annen side?

– Det sier seg selv. Det er diametrale motsetninger. Det skal vi gjøre veldig klart for velgerne, også får de ta valget, sier Støre til Nettavisen.