De siste månedene har debatten om strømeksport fra Norge og til resten av Europa gått varm. De siste ukene har Statsminister Jonas Gahr Støre signalisert at Norge må ha mulighet til å begrense eksporten til andre europeiske land, dersom fyllingsgraden i vannmagasinene blir for lav.

– Hvert land må ta ansvar for at kraftsystemet deres holder, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i et intervju med Aftenposten dagen før et møte med Tysklands statsminister Olaf Scholz i august.

Forslaget ble møtt med kraftig kritikk fra andre europeiske land. Finlands svar på Statnett, Fingrid, har kalt forslaget egoistisk og farlig.

– Usannsynlig

I et intervju med den britiske avisen Financial Times, kommer Støre med en tilsynelatende ny vending i eksportdebatten.

– Jeg tror ikke dette er et tiltak som vil bli nødvendig å bruke. Vi ser en innsats for å ansvarlig fylle vannmagasinene før vinteren, på lik linje som flere europeiske land fyller opp sine vannmagasiner, fortalte statsministeren til avisen.

– Jeg tror ikke vi vil se noen tiltak for å kutte i eksporten, men vi trenger å ha slike tiltak i verktøykassa i tilfelle fyllingsgraden synker for mye, legger Støre til.

En uvanlig tørr og varm sommer, etterfulgt av en liknende start på september, har gitt en fyllingsgrad på Øst- og Sørvestlandet som er lavere enn på 20 år. Ifølge Norges vassdrags- og energidepartement viser at Fyllingsgraden på Østlandet er på 67,1 prosent, mens Sørvestlandet er på 50,3 prosent.

– Sjokkert

Uttalelsene til Støre får Rødts Sofie Marhaug til å tenne på alle pluggene. Hun har lenge vært tydelig på at Norge burde begrense strømeksporten sin, så lenge fyllingsgraden er så lav som den er.

– Det er jo sånn de holder på når de er ute i Europa. Når Støre snakker med sine europeiske kollegaer, er han veldig opptatt av at vi skal være de siste kraftliberalistene i Europa og at vår vannkraft skal være tilgjengelig for Europa. Samtidig som regjeringen presses veldig her hjemme, sier hun.

Hun mener uttalelsene til Støre direkte undergraver arbeidet til Olje- og energiminister Terje Aasland, som har jobbet med å finne en løsning på hvordan Norge skal kunne sikre egen kraftforsyning i usikre tider.

– Jeg er sjokkert over at Støre kan love å sette beredskapen og forsyningssikkerheten vår i fare på den måten. At han kan love fri tilgang på Norsk vannkraft, som er det han i praksis gjør. Det er illojalt mot et hvert ansvar Regjeringen har og får Aaslands forsikringer til å virke som et spill for galleriet, konstaterer Rødt-politikeren.

Les også

Norske kraftprodusenter har veddet bort milliardfortjenesten på din dyre strøm

Hun legger til at Rødt er positiv til å eksportere både gass og overskuddskraft, men det siste må ikke skje i en tid der fyllingsgraden er så lav som nå.