Softbank Group betaler 2,8 milliarder dollar, over 23 milliarder kroner, for 40 prosent av Autostore. Det kommer fram i en pressemelding mandag kveld.

På telefon til Nettavisen Økonomi tirsdag morgen, sier administrerende direktør Karl Johan Lier at det japanske gigantfondet vil være en aktiv eier.

– De er kjent for å være aktive eiere, og de skal inn i styret vårt. Vi ser for oss ytterligere vekst i Asia, noe som kommer til å bidra svært positivt for vår videre utvikling, sier Lier til Nettavisen.

Kjøpet gjør at Autostore er verdsatt til rundt 65 milliarder norske kroner.

Les mer: Norsk selskap vekker oppsikt i Asia: – Vi er verdensledende

Vekker oppsikt i Japan

Det norske robotselskapet har hatt enorm suksess, og har store navn som Siemens, Puma, Lufthansa og Gucci på kundelista.

Som Nettavisen omtalte i mars, har norske Autostore fra før tiltrukket seg oppmerksomhet fra japanske journalister og investorer. Da rogalendingene presenterte et banebrytende innovasjonssenter på Karmøy, laget Autostore et eget pressearrangement i Tokyo med 21 japanske journalister.

– Det har vært en god del oppmerksomhet i Japan, men med Softbank som eier får vi enda mer oppmerksomhet. Det japanske markedet er størst i Asia, så det er klart at det er viktig å være der, sier administrerende direktør Lier til Nettavisen.

Les mer: Fjern formueskatten før den siste norske suksessbedriften selges til utlandet

Tok kontakt etter investorpresentasjon

Autostore-sjefen holder kortene tett til brystet når han forteller om hvordan avtalen kom i stand, men sier at Softbank tok kontakt med Autostore-eierne THL og EQT etter å ha sett en presentasjon av selskapet.

– Vi har mange presentasjoner i ulike investeringsfora, og i etterkant av én av disse fattet Softbank interesse. Det var for en tid tilbake, og jeg vet ikke hvilken presentasjon det dreide seg om, sier Lier.

– Hva betyr dette oppkjøpet for Autostores retning videre?

– Det er alltid kjekt og spennende med slike oppkjøp. Vi er i et marked som vil vokse kraftig i årene som kommer, og jeg tror at vi passer godt inn i en utvikling med mer urbanisering og robotisering, sier Lier.

Milliardær og gründer Jakob Hatteland solgte «enhjørningen» Autostore i 2017, etter å ha bygd opp selskapet siden 1996. Autostore har installert nær 600 systemer i mer enn 30 land for et bredt spenn av næringer

I dag har selskapet lagre i 30 land og har kontorer i USA, Storbritannia, Frankrike, Japan, Polen - og Nedre Vats i Rogaland.

Les også: Mange har vært skeptisk til ideen til Bjørn Inge (53) og Lars Erik (41) – nå vil de skape 400 arbeidsplasser

Japanske giganter

Den japanske Softbank-gruppen spesialiserer seg på investeringer i banebrytende teknologi innen digitale løsninger, kunstig intelligens, robotisering og fornybar energi.

For fem år siden startet Softbank Vision Fund-fondet, som i dag investerer flere hundre milliarder dollar i digital infrastruktur, finansteknologi og robotisering.

Softbank-sjef Masayoshi Son sier i en pressemelding mandag kveld at fondet anser Autostore som grunnleggende teknologi som vil gi rask og kostnadseffektiv logistikk over hele verden.

– Vi ser fram til å jobbe med Autostore for å aggressivt ekspandere på tvers av markeder og land, sier Son i meldingen.

Les også: Stort press i sykkelmarkedet: Prisene går opp og tilgangen er lav