*Nettavisen* Økonomi.

Storstilt skattesvindel på østlandet

skatteetaten Foto: scanpix (scanpix)

Skatt øst har oppdaget 9,3 milliarder kroner i uoppgitte inntekter.

31.01.13 21:32

Skatt øst har gjennom omfattende kontroll av næringsdrivende i 2012 avdekket inntekter på 9,3 milliarder som ikke er oppgitt til beskatning. Samtidig er det gitt tillegg i merverdiavgift på 590 millioner kroner.

Regiondirektør Ann-Kjersti Kjeia Sletten påpeker at alvorlighetsgrad og kompleksitet varier fra sak til sak. I Skatt øst var det i løpet av fjoråret 20 saker med inntektstillegg på over 100 millioner kroner hver.

Mange av de større sakene gjelder ulike typer selskapsomdannelser, utnyttelse av skatteposisjoner og overdragelse og prising av varer og tjenester i samme konsern på tvers av landegrenser. Kontroll av internprising har alene medført avdekking på over 3 milliarder kroner for Skatt øst.

– Vi finner stadig nye tilfeller hvor skattefundamentet flyttes ut av landet ved konserninterne transaksjoner som gjøres til ikke reelle priser, forteller Sletten. Hensikten er å fordele utgifter, inntekter og fortjeneste mellom ulike selskaper i samme konsern for å minimere skatter og avgifter.

I de store og kompliserte sakene dreier det seg ofte om uenighet i forhold til hvordan skattereglene skal forstås. - Vi gjennomfører derfor stadig møter med selskapenes rådgivere for å synliggjøre våre vurderinger av ulike problemstillinger, slik at rådgiverne vet hva vårt syn på regelverket er, sier regiondirektøren.

I 2012 gjennomførte Skatt øst en rekke kontroller i bransjer som eiendom, bygg og anlegg, restaurant, bilverksteder, tjenester, transport osv. Skatt øst har ilagt 517 virksomheter over 1000 bokføringspålegg tilsammen i løpet av året. - Et korrekt regnskap gir den beste forutsetningen for rett innrapportering av selvangivelse og mva-oppgaver. I en del tilfeller ser vi også at det er behov for større og mer dyptgående kontroll, forteller Sletten.

Skatt øst har etter kontroll ilagt næringsdrivende tilleggsskatt og/eller tilleggsavgift i 662 tilfeller og har i 125 tilfeller funnet så alvorlige feil at forholdet har blitt politianmeldt. 210 personer er i 2012 også anmeldt for ikke å ha levert pliktige oppgaver til Skatteetaten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.