Gå til sidens hovedinnhold

Storstreik avverget i natt

Etter dramatikk i innspurten loste riksmeklingsmann Reidar Webster oppgjøret i industrien i havn. Industriarbeidere flest får 1 krone mer i timen.

Dette gjelder alle ansatte med lokal forhandlingsrett. Industriarbeidere som ikke kan få ut penger lokalt, særlig i tekoindustrien, får kroner 1,50 mer i timen.

I tillegg blir det gitt et lavlønnstillegg på 50 øre per time for dem som tjener under 119 kroner per time. Det utgjør rundt 1.000 kroner mer i året.

- Det er ta og gi i et lønnsoppgjør, full pott får du aldri. Den dagen du får full pott har du krevd for lite, konstaterte Fellesforbundets leder Kjell Bjørndalen.

Drama i sluttspurten

Men det var ikke kronekrav som skapte størst problemer. I innspurten snublet partene i formuleringer knyttet blant annet til arbeidstid for offshorearbeidere. Først kvart over fem torsdag morgen var partene enige om en ny avtale. Dermed var faren for streik blant 47.000 industriarbeidere avverget.

– Det ble en krise. Så trodde de fleste at vi hadde løst krisen. Så blusset det opp igjen. Det ble dramatisk da det skar seg, sa Webster.

I det vanskelige pensjonsspørsmålet fikk partene drahjelp i et brev fra statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) sent onsdag kveld. Regjeringen foreslår at alle arbeidstakere skal få tjenestepensjon og at det innføres minimumsinnskudd til tjenestepensjon for alle lønnsmottakere som ikke allerede har bedre ordninger. Forslagene vil bli fremmet for Stortinget i løpet av 2004.

– Bondevik avgjorde

– Regjeringens brev var helt avgjørende for å få avklart pensjonsspørsmålet. Uten dette brevet hadde det blitt streik, sa TBLs administrerende direktør Karl Nysterud til NTB.

Fellesforbundet jublet over brevet fra Bondevik. Men fagbevegelsen har ikke fått gjennomslag for sitt ønske om å få eksisterende pensjonsavtaler inn i tariffavtalene. Fortsatt vil arbeidsgiver kunne si opp eller endre eksisterende pensjonsavtaler.

– Det viktigste var å få lovfestet tjenestepensjon. Vi hadde ønsket oss dette tariffestet, men det fikk vi ikke arbeidsgiverne med på, konstaterte Bjørndalen.

Et enstemmig forhandlingsutvalg anbefalte likevel avtalen, som nå går til uravstemning blant Fellesforbundets medlemmer.

Danner mal

Regjeringens pensjonsbrev vil trolig danne mal for alle de andre lønnsoppgjørene denne våren. Det gjør ikke nødvendigvis oppgjørene lettere.

– Oppgjørene i privat sektor vil tradisjonsmessig få konsekvenser for offentlig sektor. Men det er ikke sikkert det blir noe lettere av det, det kan bli vanskeligere. Rammene blir trangere, påpekte Webster.

Dessuten må arbeidstakerne belage seg på mindre penger i lønnsposen når flere får mer i pensjon.

– Det er ingen ting som kommer gratis. Pensjoner koster penger, og det må veies opp mot lønn, konstaterte Nysterud.

Ønsket nulloppgjør

Midt i gledesrusen tillot TBL-toppen seg å hente fram bekymringsrynkene.

– I fjor forsvant 13.000 arbeidsplasser, en og en halv person forsvant ut fra industriens porter hver time hele året gjennom. I en slik situasjon har ikke industrien noe å gi, sa Nysterud, og argumenterte for et nulloppgjør.

Fellesforbundet påpeker at prisutviklingen sikrer medlemmene økt kjøpekraft tross ganske små lønnstillegg.

– Jeg håper dette er et oppgjør som vil gi bedriftene bedre betingelser, sikre arbeidsplassene og aller helst skape nye arbeidsplasser, sa Bjørndalen.

(NTB)

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser