Etter at koronapandemien brøt ut i Norge i fjor vår, økte også etterspørselen av sykler. Det har gitt store utslag i prisen.

- Hvis vi sammenligner prisene mot hvordan de så ut 1. januar 2020, ser vi en prisøkning på 15 prosent på alle sykler, sier Are Vittersø, norgessjef i prissammenligningstjenesten prisjakt.no.

Det første reelle hoppet, med en økning på 8 prosent, ble registrert i slutten av mars i fjor - like etter den første koronanedstengingen i Norge. Siden har prisene steget jevnlig, med normale prisfall rundt Black Friday og andre salgsperioder.

Etterspørselen har økt, men det har også fraktprisene og produksjonsprisene. Derfor har også prisene steget siden mars i fjor.

- Fra 29. mars i fjor til 30. mars i år, ser vi en prisøkning på sykler på 6,9 prosent. Ser vi på alle sykkelprodukter inkludert, er økningen på 10,4 prosent, sier Vittersø.

- Ta bevisste valg

Fra 1. januar 2020 til mars 2021, er derimot prisøkningen på hele sykkelkategorien på 20 prosent. Dette inkluderer både sykler, hjelmer, sykkelsko og lignende.

- Til sammenligning har hele sport- og friluftssegmentet hatt en prisøkning på ca 7 prosent i samme periode. Ser vi på absolutt alle kategorier og segmenter, så er disse opp litt i overkant av 2 prosent, sier Vittersø.

Prisene i sykkelkategorien har dermed steget ti ganger mer enn andre priser.

- Hvorfor prisøkningen er så drastisk skal ikke jeg spekulere så mye i. Men vi nærmer oss høysesong for å kjøpe ny sykkel, så jeg synes det er viktig at folk er klar over prisøkningen i markedet sånn at man kan ta bevisste valg deretter, sier han.

Nettavisen har sett på et par eksempler på prisoppgang hos XXL.

  • Ghost Kato 2,9 for voksne gikk opp med 1000 kroner i midten av februar. Sammenlignet med for ett år siden, har prisen kun gått opp cirka 500 kroner. Mens prisen lå på 4.995 kroner fra slutten av august, gikk den fra midten av februar opp til 5.999 kroner, viser Prisguiden.no.

  • Ghost Kato 2,7 HD LO Acera 20 for ungdom: Prisen gikk opp med 1.000 kroner i midten av februar i år, til 5.999 kroner. Da hadde prisen ligget på 4995 kroner siden september i fjor. Prisen var ned i 4.999 kroner noen få dager i mars i år, ifølge Prisguiden.no.

Les også: Prisgrep gir Black Friday-tilstander hos XXL

Høyere fraktpriser

XXL bekrefter at prisene på sykler generelt har økt, og gir to hovedforklaringer:

- Prisen på en del sykler øker både hos oss og generelt i markedet, og det skyldes blant annet veldig høye fraktpriser. I tillegg har prisen for produksjonen av sykler økt, sier Andreas Nyheim, kommunikasjonsdirektør i XXL, til Nettavisen.

Han sier at de fleste sykler som selges i Norge er produsert i Asia, og fraktprisene derfra er fire-fem ganger høyere i år enn for ett år siden.

- Da blir det dessverre også litt høyere priser ut til kundene, men vi jobber hele tiden med å kjøpe inn sykler så billig som mulig, sier han.

Hvor høy prisøkningen generelt er, vil variere. Sykkelmodell, sykkelens spesifikasjoner og produksjonsland er blant faktorene som er avgjørende.

- Vi anslår at innkjøpsprisene har økt med 5-15 prosent for de fleste modeller. I tillegg kommer jo dyrere frakt, som gir størst utslag på rimeligere sykler, sier han.

Lav tilgang på sykler

Både Tek.no og NRK har nylig omtalt den lave tilgangen på sykler i år.

XXL ser at tilgangen på sykler generelt er lavere i år enn de hadde håpet på. De bestilte inn flere sykler i år enn i fjor, men en del av bestillingene har blitt forsinket eller kansellert.

- Det skyldes blant annet tilgang på komponenter. Sykkelproduksjon er en komplisert prosess, og det skal ikke mer til enn at enkelte deler mangler før prosessen blir forsinket, sier Nyheim.

Les også: Ny rapport: Denne bransjen blir vinneren i 2021

I tillegg har fraktsituasjonen vært krevende, noe som har blitt ytterligere forsterket av problemene i Suez-kanalen den siste uken.

- Vi har en del sykler, men skulle gjerne hatt flere. I første halvår av 2021 er vi ikke sikre på at vi har nok sykler til alle. Det er høy etterspørsel i alle sykkelkategorier, sier Nyheim.

Han sier imidlertid at de jobber kontinuerlig med å få inn flere sykler, men kan ikke love noe - spesielt ikke nå i vårsesongen.

- Konkurransedyktige priser

Sport1-sjef Ole-Henrik Skirstad sier at også de opplever en større tilgangsutfordring enn tidligere sesonger.

- Dette gjelder jo hele industrien, sier han i en SMS til Nettavisen.

Han avviser imidlertid at de har økte priser i år.

- Vi har ikke en generell prisøkning. Vi skal ha riktige og konkurransedyktige priser på vårt sortiment, sier Skirstad.

Færre hybridsykler i markedet

Daglig leder Olav Berve ved Felgen sykkelverksted i Oslo bekrefter også at prisene har gått opp i år.

- Det er lite tilgang på sykler og sykkeldeler i verden, og da går også prisene opp, sier han til Nettavisen.

Les også: Reagerer kraftig på nedstengingen: Store kjeder varsler massive permitteringer

Han tror ikke vi kommer til å se så mange tilbud på sykler i år, kanskje sent på høsten.

Bevre forteller at mange vil kjøpe elsykler nå. Det gjør også at tilgangen på vanlige sykler blir mindre.

- Det er ikke så mange modeller av hybridsykler i markedet nå, sier han.