Gå til sidens hovedinnhold

Stort trykk på utleie av hytter i påsken: - Ville tilstander

Prisene for hytteutleie i Norge har gått opp i år, og noen leier ut hytte til opp mot 345.000 kroner på Trysil i påsken.

Vi går nok en påske i møte hvor man ikke bør reise utenlands, og da er det mange nordmenn som har tenkt seg på påskefjellet.

- Det begynner å bli fullt til påske, og prisene er høyere enn i fjor, sier Terje Berge i Finn Reise.

Prisene har også økt de siste to årene. Fra påsken 2019 til påsken 2020 gikk prisene opp med cirka 10 prosent, til tross for hytteforbudet. Siden i fjor har prisene til nå gått opp cirka fem prosent på hytter og feriehus. Ser vi på perioden mellom påsken og sommeren er prisene opp rundt 10 prosent fra i fjor.

- Nå er det ville tilstander. Nordmenn holder på å forberede seg på Norgesferie også i år, og derfor ser vi ekstreme utslag på feriehus, sier Berge.

Les også: Luksushytte på Beitostølen er den dyreste noensinne

Hytte til over 300.000 kroner

Det er, ikke overraskende, Trysil, Hemsedal, Hafjell og Geilo som stikker seg ut blant de mest populære skidestinasjonene i påsken i år.

Prisene varierer også veldig, både ut fra område og standard, men ett eksempel skiller seg ut.

- Vi har sett at det leies ut en hytte på Trysil til opp mot 345.000 kroner for hele påskeuken. En så høy utleiepris for hytte/feriehus i påsken har jeg aldri sett før, sier Berge.

Hytta har hele 18 sengeplasser, tilgang på spa med svømmbasseng, og det er til og med mulig å få egen kokk og barnepike på hytta. Prisen for en uke ligger på mellom 49.000-345.000 kroner.

Før helga var hytta ledig for påskeuken, men nå er den utleid, opplyser Berge.

Les også: Meglerne tipser: Disse hytteområdene er i vekst (+)

Nettavisen har vært i kontakt med Kjartan Dahl, en av eierne av hytta, og han ønsker ikke å oppgi hvor mye hytta er utleid for i påsken i år.

- Vi har hatt en del forespørsler, men rundt 90 prosent av dem som bruker å leie hytta vår er utenlandske. I påsken i år fikk vi imidlertid leid ut til nordmenn, sier han.

Til vanlig brukes også hytta en del privat, av eierne selv, opplyser Dahl.

Lønnsomt for hytteeiere

En titt på utleieprisene for hytter på Trysil på Finn.no, viser at det er et vidt spenn i pris. Du kan få en stor hytte for nesten 70.000 kroner i påskeuken, eller du kan få en mindre hytte ned til 1900 kroner for hele uken - fra mandag 29. mars til søndag 4. april. Flere av hyttene ligger et sted mellom 5000 og 20.000 kroner.

- Tipset er å ringe utleier direkte og prøve å forhandle om pris, og eventuelt også om refusjon eller flytting av dato om man ikke kan reise på grunn av nye koronarestriksjoner, råder Berge.

Også på de andre populære destinasjonene for påsken ligger prisene på rundt det samme. Vi har søkt på priser for to voksne.

- Det har aldri vært mer lønnsomt for hytteeiere å leie ut. Det ser også vi på prisene mot sommeren, sier han.

Høye leiepriser flere steder

Det er ikke bare gjennom Finn.no nordmenn leier ut hyttene sine, mange leier ut gjennom Airbnb, som er blitt mer populært de siste årene.

Også her ser vi varierende og til dels høye priser for påskeuken. Prisene på de fleste boligene til leie i Trysil ligger på rundt 1000-7000 kroner per natt.

Til sammenligning ligger prisene på Geilo noe lavere, og flere ligger ute til leie for 600-1000 kroner natta.

Les også: Nå er påskepriskrigen i gang: – Du må handle før det går tomt for varer

Vil du reise til Norefjell i påsken, er det ingenting å velge mellom om du vil leie gjennom Airbnb. Det er nemlig kun én leilighet til leie i påskeuken, og det koster 1706 kroner per natt - totalt 10.235 kroner for en uke.

På Oppdal ligger derimot prisene en del lavere, og her finner vi flere utleieenheter for en totalpris under 10.000 kroner, noen med en totalpris på rundt 5000 kroner.