Oppdatert med kommentarer fra NHO-sjef Ole Erik Almlid.

KVADRATUREN (Nettavisen): Regjeringen hadde mandag formiddag innkalt til pressekonferanse om den utvide strømstøtten. Stortingspresidenten vil ifølge TV2 i løpet av uken ha en tidsplan for arbeidene fremover.

Se reaksjonene etter møtet her:

– Vi har hatt et godt møte med LO og NHO. Det er enighet om tre ting, å trygge forsyningssikkerheten. Det andre er gode støtteordninger for husholdninger, og så har vi diskutert støtten for bedriftene. Med så ekstrem situasjon som vi har i landet nå, er det grunn til å se på støtten, sa statsministeren på pressekonferansen i lokalene til statsministerens kontor.

– Fagfolkene i NHO og LO skal nå sette seg sammen, fortsatte han. De trenger et par uker til dette arbeidet.

– Til syvende og sist er det regjeringens ansvar å sette sammen en pakke som går i hop, supplerte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Les også: Tidenes høyeste strømpris på en sommerdag på Østlandet og Vestlandet

Strømsparing

Støre sa at krigen i Ukraina kommer til å vare, og at vi er i en omstillingsstituasjon. Vi trenger både mer kraft, samtidig som vi må forberede oss på å spare mer strøm.

– Men norsk økonomi går veldig bra. Det er derfor viktig at vi ikke gjør noe som setter press på renten, advarte Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik sa at ordninger må være målrettede, og at man ikke gjentar feilene fra koronakrisen ved at noen utnytter støtteordningene. Nettavisen konfronterte etter pressekonferansen NHO-sjef Ole Erik Almlid med presisjonsnivået i ordningene.

– Er det en fare for at ordningene skal bli så nøyaktige at man aldri blir enige om noe?

– Ja, det er et godt spørsmål. Det er derfor vi bruker litt ekstra tid nå, men vi advarer mot å ha en helt hundre prosent målrettet metode med mye byråkrati. Da kan vinningen gå opp i spinningen, så det er et godt spørsmål.

– Det er derfor vi nå ønsker å ha den dialogen, og vi har flinke fagfolk på alle bauger og kanter. La de se på det, slik at vi får en ordning som treffer.

Les også: Linda flytter fra familie og nettverk: – Strømregningen ble avgjørende

Holdt på siden januar

Eksperter fra NHO og LO har nå to uker på seg til å komme med konkrete løsninger. Men strømstøtten til næringslivet har vært et tema i seks måneder, så hvorfor er det ikke noe mer konkret nå?

– Vi har presentert ordninger og egentlig vært veldig tydelig på dette siden januar. Når vi først setter oss ned nå, og det er vi glad for at vi gjør, så skal vi gjøre dette ordentlig, slik at vi får det bredt forankret i regjering og storting og har en god støtte.

– Men først og fremst en ordning som treffer der den skal treffe, så da tåler vi noen uker til, parerer NHO-sjefen.

Annerledes

Statsministeren har antydet at støtten skal gå til bedrifter som er spesielt utsatte. Spørsmålet er hvordan skal man skille på disse bedriftene og bransjene?

– Det er akkurat det vi må se på. Vi har tanker rundt det, men vi ønsker å gjøre dette ordentlig slik at vi får et bredt forlik. Situasjonen i Norge var annerledes under koronapandemien, for da stengte hele Norge ned. Nå er vi i en situasjon der vi har muligheter til å bruke noen dager.

– Vi er utålmodige, vi ønsker det raskest mulig, men ikke raskere enn at vi får en forsvarlig ordning.

Les også: Sverige får nok en billig strømdag - i Norge må vi betale nesten 20 ganger mer

Krisemøter

Statsminister Jonas Gahr Støre og regjeringen har hatt krisemøter med LO, NHO for å diskutere strømkrisen.

Av tingene regjeringen nå ser på er hvorvidt de også kan gi støtte til bedrifter som er rammet hardt av de høye strømprisene. Men Støre sa under Politisk kvarter på NRK mandag morgen at man kanskje må leve med at enkelte bedrifter vil gå konkurs.

– Nå er konkursene i Norge veldig lave, de var lave under pandemien, de er også lave nå fordi det går veldig bra i norsk økonomi. At det går noen bedrifter konkurs i en økonomi som går bra, det skal vi leve med, sa blant annet Støre.

Møte

Høyre forutsetter i en pressemelding at det blir et ekstraordinært møte i Stortinget før de vanlige møtene begynner i oktober.

- Vi har vært tydelige: Strømstøtten for husholdningene må økes fra 1. september, og det haster å få på plass en egen ordning for små og mellomstore bedrifter. Høyre har bedt regjeringen komme tilbake med en klar tidslinje for når de mener en slik ordning kan være på plass, senest innen neste uke, sier energipolitisk talsmann Nikolai Astrup i pressemeldingen.

Høyre mener at vi trenger en støtteordning som treffer de bedriftene den skal treffe, som ikke blir misbrukt og som ikke legger ytterligere press på renten.