STORTINGET (Nettavisen): I 2016 var det stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt (Ap) som hadde den største telefonregninga på Stortinget, med en regning på totalt 30.215 kroner.

Nå har Senterpartiets stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (65) overtatt den tronen, med en telefonregning som er nærmere tre ganger så høy. Lundteigen brukte nemlig telefonen for hele 85.611 kroner i fjor, viser tall Nettavisen har fått fra Stortinget administrasjon.

Se videointervju med Lundteigen øverst i saken.

Til sammenligning hadde stortingsrepresentantene i snitt en telefonregning på 7697 kroner. Og den som ringte for nest mest, hadde en regning på 25.000 kroner.

Ringte i 353 timer

Lundteigens faktura fra Telenor, som Nettavisen har fått innsyn i, viser at det som har fått regningen til å skyte i været, er telefonkonferanser.

Dette skjer rent praktisk ved at en arrangør, i dette tilfellet Lundteigen, kaller inn til et møte, og blir fakturert basert på hvor mange som ringer inn og hvor lenge konferansen varer. Prisene varierer fra telefontilbyder til tilbyder, men kan typisk koste cirka to kroner per minutt per deltager, ifølge Telenor.

Se alle stortingspolitikernes telefonregninger lenger ned.

Totalt har Sp-politikeren ringt for over 54.225 kroner i forbindelse med slike møter. Konferansene varte i til sammen 353 timer i 2018.

Mest ringte Lundteigen for på slutten av fjoråret, fra oktober til desember, da han hadde telefonkonferanser i 125 timer, til en kostnad av 20.000 kroner.

Lundteigen: - Ble kjempeoverrasket

Lundteigen kommer fra Vestfossen i Øvre Eiker, og representerer Buskerud på Stortinget. Den erfarne politikeren vedgår nå at fjorårets regning ble i høyeste laget.

– Jeg er overrasket over at det skal koste så mye å ha telefonkonferanse. Da jeg så regningen ble jeg kjempeoverrasket, og vi har snakket med regnskapskontoret som ikke kan finne noe feil, sier Lundteigen når Nettavisen møter ham på hans kontor på Stortinget for å snakke om på den høye telefonregningen.

Har du et tips i saken? Kontakt Nettavisens journalister Jørgen Berge eller Oda Aarseth.

Lundteigen forteller at han har hatt telefonkonferanse hver mandag siden 1993, med de tillitsvalgte i Buskerud Senterparti. Det er hver uke alt fra 10 til 30 deltakere, og samtalen varer rundt en halvtime.

– Vi snakker om politikk og aktuelle saker fra distriktet. Jeg føler at jeg får mye ut av telefonkonferansene, og det er utrolig viktig å kunne kommunisere både til og fra Stortinget, fortsetter politikeren.

- Nyttig innspill

Lundteigen påpeker at det ikke har gått av moten å prate med folk.

– Når jeg får e-poster og SMSer eller andre innspill fra folk, da ringer jeg dem. Jeg lærer så masse av det, og får mange nyttige tilbakemeldinger, fortsetter han.

I 2017 utgjorde telefonutgiftene hans rundt 45.000 kroner. Da var Lundteigen i USA i én måned i forbindelse med et FN-oppdrag. Året før lå regningen på 23.000 kroner.

Lundteigen hevder den store økningen i telefonutgifter, skyldes at Stortinget fra i fjor av begynte å føre opp telefonmøtene på hans telefonregning. Samt at Telenor har satt opp prisen på telefonkonferanser, fordi Stortinget har inngått teleavtale med Telia.

– Så du har ikke hatt flere telefonmøter enn tidligere i 2018?

– Nei, det har vært samme system hele tiden. Det er veldig viktig at de tillitsvalgte i Buskerud Senterparti skal ha mulighet til å delta i disse telefonsamtalene. Også de som har fasttelefon, svarer Lundteigen.

Han begrunner det ytterligere:

– Det er noen som har trøbbel med stråling i forbindelse med mobilen og det er flere steder hvor mobildekningen er dårlig. Det skal ikke være teknologi eller mottaksforhold som avgjør om tillitsvalgte kan delta eller ikke, mener han.

- Kan ikke bruke Skype på fasttelefon

Uansett program i inn eller utland, så holder Lundteigen disse telefonmøtene, for å opprettholde stabilitet og oppslutning.

– For å kunne gjøre en god jobb, er det helt vesentlig å ha den gode dialogen. Hvis det er kritikkverdig, javel, da burde det ha vært gjort noe med det for lenge siden. Jeg har aldri fått tilbakemelding om at det feil, fortsetter han.

– Synes du dette er en riktig bruk av skattebetalernes penger?

– Ja, for jeg skal fylle rollen min som ombudsmann. Det er nødvendig anvendte penger, svarer Lundteigen.

– Hvorfor kan du ikke bruke gratistjenester som Skype i stedet?

– Du kan ikke bruke det på fasttelefon. Du skal ikke være avhengig av å bruke mobil for å delta og måtte gå til nærmeste topp for å ha kontakt. Selv om det hadde redusert kostnadene mye, så hadde noen blitt ekskludert, sier Sp-politikeren til Nettavisen.

- Har kontakt med folk i skogkanten

Lundteigen vedgår at han ikke er noen innovatør på bruk av digitale tjenester. Samt at det å være stortingspolitiker ikke er noen søndagsskole. Han er tilgjengelig hele døgnet.

– Stortinget har avtale med Telia, også er det noen av oss som fortsatt bruker Telenor, fordi vi har kontakt med folk i skogkanten. Også skal vi bli hengt ut, fordi vi har kontakt med dem i skogkanten. Der er det flere som burde ha vært, sier han.

Telefonregningene, som dekkes i sin helhet av Stortinget, omfatter representantenes forbruk for 2018, samt faste kostnader for perioden fra mai 2018 - april 2019.

Raja nummer to
Nestemann på lista, med nest høyest telefonregning på Stortinget, ligger langt under Lundteigen, stortingsrepresentant Abid Raja, med en regning på 25.851 kroner.

Det har ikke lykkes Nettavisen å få en kommentar fra ham.

- Flere utenlandsturer

Nesten like høy telefonregning som Raja, har politikerne Silje Hjemdal (Frp) og Himanshu Gulati (Frp), med en regning på henholdsvis 25.220 og 25.089 kroner i fjor.

- Jeg tror nok dette har en sammenheng med utenlandsreiser. Som ny representant dro jeg blant annet i den offisielle delegasjonen til FNs generalforsamling i New York. Grunnet sikkerhet er vi oppfordret til å bruke internett på telefonen, sier Hjemdal til Nettavisen, og påpeker samtidig:

- Vi mottar mye mail, dokumenter osv, og må selvsagt forsøke å være tilgjengelig og oppdatert også på reiser.

Gulati forklarer også sin høye telefonregning med flere reiser til utlandet.

- Jeg har hatt flere utenlandsturer i fjor, og Stortinget har av sikkerhetshensyn bedt oss helst unngå å bruke Wifi, i utlandet og isteden bruke mobildata både på mobil og ved bruk av jobb-PC. Dette har nok vært med på å øke mobilkostnadene, sier Gulati til Nettavisen.

Nedgang siste årene
Totalt brukte stortingsrepresentantene 1,32 millioner kroner på telefonsamtaler og datatrafikk i 2018. Men til sammenligning hadde representantene mye høyere telefonregninger i 2011, da de totale telefonutgiftene var på 3,4 millioner kroner.

- Kostnadene til mobil tale og databruk er vesentlig redusert siden Stortingets administrasjon høsten 2015 inngikk en prisgunstig avtale for mobiltrafikk, data og tale med en ledende teleleverandør, opplyser Jorunn Nilsen, seksjonsleder for presse og samfunnskontakt på Stortinget, til Nettavisen.

- En representant skiller seg ut, Per Olaf Lundteigen, med en regning på 85.000 kroner. Hva tenker dere om det?

- Vi har i lengre tid undersøkt muligheten, sammen med Per Olaf Lundteigen, for å prøve å finne en billigere måte å ha telefonkonferanse på, svarer Nilsen.

Oversikten fra Stortinget viser totalt 178 navn selv om det er 169 representanter, og grunnen til det er at noen av representantene har byttet telefonabonnement i løpet av året. I tillegg har noen nye personer kommet til Stortinget, som vararepresentant eller at de har kommet tilbake etter å ha vært statsråd eller statssekretær.

I 2015 var det Ap-leder Jonas Gahr Støre som hadde størst telefonregning på Stortinget, med en regning på totalt 87.342 kroner.

Husker du? Regningen ble også høy for tidligere stortingsrepresentant Saera Kahn (Ap), som ringte en spåkone på Stortingets telefon for 10 år siden.

SØK: Her er telefonutgiftene til alle stortingsrepresentantene i 2018: