Mens kritikken har vokst hos andre opposisjonspartier, har Rødt så langt gått stille i dørene i diskusjonen om Stoltenberg.

Men nå tar nestleder og finanspolitisk talsperson Marie Sneve Martinussen bladet fra munnen.

– Prinsipielt sett er ikke Rødt imot at ekspolitikeren blir sentralbanksjefer. Vi ønsker egentlig mer politisk styring av sentralbanken. Men når det kommer til Stoltenbergs kandidatur, så er vi begynt å bli stadig mer skeptiske, sier Martinussen til NTB.

Denne skepsisen går mer på person enn politikk, forklarer hun.

– Det henger sammen med hans særegne rolle som maktspiller i norsk politikk.

Les også: Støre og oljefondssjefen snakket om Stoltenberg som sentralbanksjef

Maktspiller

Martinussen viser til at Stoltenberg ikke bare har hatt mektige stillinger selv, men at han også har hatt mye å si for andres karriere, for eksempel for dagens statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

I tillegg trekker hun fram de siste dagenes avsløringer om privat middagsselskap der oljefondssjef Nicolai Tangen deltok, og om samtaler med avtroppende sentralbanksjef Øystein Olsen.

– Det gir en følelse av kameraderi, sier Martinussen.

Ifølge henne har Stoltenberg kanskje hatt nok makt i det norske samfunnet nå.

– Han bør kanskje ta et nytt familieråd og tenke på om det kanskje er noe annet han kan finne på.

Les også: MDG ber om betalingsutsettelse for utelivsbransjen

Benekter samtaler

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på sin side, står fast ved at han ikke har diskutert jobben som sentralbanksjef med Jens Stoltenberg. Men temaet ble nevnt alt i oktober.

I en uttalelse til TV 2 mandag forklarte Støre at Stoltenberg informerte ham 24. oktober om at han kunne være interessert i stillingen som sentralbanksjef.

«Jeg svarte at det er et tema vi i så fall ikke kan snakke om siden jeg som statsminister vil være inhabil. Siden har vi ikke snakket om eller hatt kontakt om temaet», skriver Støre til kanalen.

Denne kontakten unnlot Støre derimot å nevne da NTB intervjuet ham om saken i desember.

Støre presiserer tirsdag at saken ble nevnt mens de to gikk tur i oktober, men han vil ikke definere dette som en samtale.

– Stoltenberg og jeg gikk en tur søndag 24. oktober, da nevnte han at stillingen som sentralbanksjef kunne interessere ham. Jeg sa da umiddelbart at dette var et tema vi ikke kunne snakke om nå som jeg var statsminister. Jeg ville være inhabil i lys av vårt vennskap. Det avsluttet saken, og vi har ikke snakket om det i noen sammenheng siden, sier Støre i en skriftlig uttalelse til NTB.

Les også: Stortingspolitikere vurderer lønnsfrys for seg selv

Flertall mot

Fra før har Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre, SV og MDG alle ytret skepsis til å utnevne Jens Stoltenberg til ny sentralbanksjef. Når Rødt nå gjør det samme, betyr det at et flertall på Stortinget er mot hans kandidatur.

Høyre, Frp, Venstre, SV og Rødt har til sammen 86 mandater på Stortinget, ett mer enn det som kreves for å få flertall. Med MDG på laget øker antallet mandater til 89.

Stortinget har likevel ingen formell rolle i ansettelsen. Det er Finansdepartementet som håndterer ansettelsesprosessen, og selve utnevningen av ny sentralbanksjef vil skje i statsråd.

Stoltenberg selv ønsker ikke å delta i debatten om ansettelsen, opplyser hans pressekontakt Sissel Kruse Larsen til NTB.

Brede motforestillinger

Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn er blant dem som var tidlig ute for å advare mot å gi Stoltenberg toppjobben. Han mener det faktum at Støre anser seg som inhabil i saken, viser «hvor usedvanlig sterke bånd» Stoltenberg har til den sittende regjeringen.

Også finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski, flagget tidlig sine motforestillinger. Mandag skjerpet hun kritikken.

– Jeg går mot ansettelse av Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef. Det er riktig å si ifra om det, selv om det ikke må være noen tvil om at ansettelsen er Finansdepartementets og regjeringens ansvar, sier Kaski.

Ifølge henne er det uheldig hvis viktige stillinger i samfunnet går til en indre krets av samfunnstopper.

– Det kan svekke tilliten til institusjonene våre om de samme menneskene har klippekort på landets viktigste posisjoner.

Les også denne kommentaren: Argumentet er både syltynt og kjønnsdiskriminerende

Bekymret for uavhengigheten

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsperson, Hans Andreas Limi, har tidligere betegnet en ansettelse av Stoltenberg som uklok med bakgrunn i at det kan så tvil om bankens uavhengighet opp mot Stortinget og regjeringen.

I forrige uke meldte også Høyre-nestleder Tina Bru seg på debatten.

– Jeg registrerer at det er skapt betydelig uro for hva en eventuell utnevnelse av Jens Stoltenberg vil ha å si for uavhengigheten til Norges Bank. Denne uroen er også betydelig i Høyre, sa Bru til Dagens Næringsliv.

MDGs parlamentariske leder Rasmus Hansson har på sin side vist til at Stoltenberg har «jobbet hele sin karriere innenfor den norske oljebobla» og derfor ikke bør få jobben.

KrFs Kjell Ingolf Ropstad går derimot ut med støtte til Stoltenberg som sentralbanksjef.

– Jens Stoltenberg er en svært dyktig økonom og leder, med en unik erfaring nasjonalt og internasjonalt, sier Ropstad til VG.

Les også: DNB-topp advarer mot Stoltenbergs bindinger

Habilitetsvurdering

Justisdepartementets lovavdeling har fullført sin vurdering av Jens Stoltenbergs habilitet som eventuell ny sentralbanksjef.

Konklusjonen er at Jens Stoltenberg ikke er inhabil når det gjelder sentralbank-jobben. I oppsummeringen som ble offentliggjort tirsdag formiddag heter det annet følgende:

«Det klare utgangspunktet må være at vennskapet mellom Stoltenberg og statsministeren og andre mer generelle forhold som Finansdepartementet har omtalt i henvendelsen hit, ikke vil medføre at Stoltenberg vil være inhabil til å behandle aktuelle saker som sentralbanksjef», skriver lovavdelingen.

Samtidig legger lovavdelingen til at det ikke kan utelukkes at det finnes særegne forhold er egnet til å svekke tilliten til Stoltenbergs upartiskhet i konkrete saker, slik at han vil være inhabil etter forvaltningsloven.

Et flertall av partiene på Stortinget er imot Stoltenbergs kandidatur som sjef for Norges Bank. Regjeringen skal ta den endelige avgjørelsen.

Den eneste reelle motkandidaten er visesentralbanksjef Ida Wolden Bache. Den nye sentralbanksjefen blir utnevnt i statsråd fredag 14. januar

Les også: Høye priser i lang tid, tror ekspert: - Nå begynner alvoret å komme