Gå til sidens hovedinnhold

Stovner-gutten Usman fikk regjeringsjobb i Pakistan

Etter å ha startet livet i et av Norges fattigste nabolag, ble han nylig headhuntet til toppjobb i Pakistan. Men tro ikke at Usman Mushtaq forlater Stovner av den grunn.

TRONDHEIM (Nettavisen Økonomi): - Jeg har tenkt en del på det der. For det var ikke gitt når jeg var i tenårene. Men jeg var også god på skolen. Og engasjert i det som skjedde rundt i rundt verden.

Usman Mushtaq (30) sitter i resepsjonen i Kunnskapssenteret, ett av mange bygg som til sammen utgjør St. Olavs hospital i Trondheim. Om et par timer skal den ferske rådgiveren til Pakistans helseminister stå foran et par hundre mennesker og snakke om EAT-Lancet rapporten og hvordan noen av verdens mange helseproblemer og klimaproblemer kan løses sunnere og bærekraftig kosthold.

Men nå sitter han altså her. Innerst i et hjørne og snakker om Stovner. En bydel veldig mange forbinder med kriminalitet, fattigdom og andre utfordringer knyttet til innvandring.

Lege og økonom

Det er på Stovner 30-åringen, som i tillegg til å være rådgiver for for Pakistans helseminister er utdannet lege og økonom, har levd hele sitt liv. Og det er på Stovner han skal fortsette å bo.

LES OGSÅ: Få blikket opp fra sykkelfeltet, gjør noe med volden i Oslo

I tillegg til studiene har han engasjert seg i internasjonalt arbeid. Han ble aktiv i politikken etter terroren på Utøya. Han har jobbet tett med dagens arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre som politisk rådgiver. Og i 2017 var han byrådssekretær for Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

- Men du ville inn i bydelsutvalget på Stovner når du skulle bli folkevalgt?

- Ja. Når du vokser opp på Stovner får du mange stereotypier knyttet til deg. Da er det lett å føle seg utenfor. Derfor vil jeg være med og gjøre en forskjell.

- Hva er ditt beste råd for å stoppe den ungdomsvolden vi senest så i Oslo sentrum forrige helg?

- Sentrumsvolden har en egen dynamikk, det er urovekkende utvikling. Det må settes inn ekstra politi ressurser umiddelbart for å trygge befolkningen. I bydeler som Stovner er det lokale forhold som er mer oversiktlig. Det som fungerer på lang sikt, er tiltak som ikke nødvendigvis fanger medienes oppmerksomhet, som forebyggende politiarbeid og konkrete tiltak som går på å adressere underliggende sosiale forskjeller som arbeidsledighet blant ungdom.

Nederst på alle statistikker

Og da er vi tilbake til starten. Hvorfor det gikk så bra Mushtaq som også var litt rampete i tenårene?

Les også

Ny rapport viser kreftutviklingen i Norge - denne grafen bekymrer ekspertene

For utgangspunktet var ikke det aller beste. Han hadde sine første leveår i området Fossum på Stovner. Huset lå i Tante Ulrikkes vei, som har gitt navnet til en av Norges mest omtalte bøker de siste årene.

LES OGSÅ: - Skriv mer om brødrene til de skamløse jentene

- Fossum er området i Oslo som oftest scorer dårlig lavest på mange statistikker, og har en stor andel barn i familier med vedvarende lavinntekt. Men den gang var forskjellene i Norge og Oslo mindre enn i dag. Og sosioøkonomiske forskjeller er en mye større utfordring enn kulturforskjeller, som jeg mener kan være berikende. Når vi vokste opp, var det dessuten mindre press på ungdom enn i dag.

Les også

MDG vil skape større klasseskiller

- Nå får barn og unge som vokser opp i familier med vedvarende lavinntekt kjenne det mer på kroppen, sosiale medier og de økende økonomiske forskjellene gjør oppvekst vilkårene bare verre. Har man minoritetsbakgrunn kan man føle seg enda mer utenfor. Er man aleneforeldre i tillegg med lavinntekt, så blir enda vanskeligere.

Hans nye liv som folkevalgt i bydelen starter i begynnelsen av november.

- Skal du møte fast i bydelsutvalget samtidig som du er rådgiver for Pakistans helseminister?

- Jeg skal søke om permisjon. Da jeg takket ja til å stille til valg, visste jeg ingenting om jobben jeg har nå. Og i første omgang skal jeg bare være der i ett år.

Fortsatt ett ben i hver kultur

Så mye mer kan han ikke fortelle nå. Ting har skjedd litt fort. Og ting gjøres litt annerledes i foreldrenes fødeland enn i Usmans fødeland Norge. Også omgangen med media.

Den nye jobben er sånn sett som oppveksten - én fot i Norge og én fot i Pakistan.

- Vi snakker ofte om problemer med å vokse opp mellom to kulturer. Men barn som har en sånn oppvekst, får mange erfaringer som gir dem store muligheter når de blir voksne. I internasjonale jobber er det en stor fordel. Og da snakker jeg ikke bare om oss som vokser opp med en kultur hjemme og en på skolen, sier Mushtaq og fortsetter:

Les også

Kinesisk delegasjon møtt av demonstranter utenfor Stortinget

- Dette handler også om hvordan du lærer å omgås mennesker fra ulike land med annen kultur og religion enn deg.

- Så det mange i Norge opplever som et problem, at du i oppveksten rives mellom to språk og kulturer, har gitt deg en fordel som voksen?

- Ja, i aller høyeste grad. Jeg føler har fått mange muligheter fordi jeg har internasjonal erfaring og ikke minst multikulturell bakgrunn. Ting gjøres veldig annerledes i Pakistan, men jeg starter ikke med blanke ark. fordi jeg skjønner deler av den pakistanske kulturen. Og jeg håper jeg kan bidra med de verdiene jeg har vokst opp med de verdiene jeg har vokst opp med i Norge.

Kommentarer til denne saken