Gå til sidens hovedinnhold

- Straffer hele landet fordi de ble såret

Demokratene harselerer med republikanerne etter krisepakken ble nedstemt.

De politiske leirene i USA krangler vilt om hvem som har skylda for at den økonomiske krisepakken ble nedstemt i Representantenes hus mandag.

Krisepakken ble nedstemt med 228 mot 205 stemmer.

Les også: - Ny krisepakke om få dager
NETT PÅ SAK:Skremmende børskollaps

Ga Pelosi-tale skylden
Republikanerne var raskt ute med å peke på demokratenes flertallsleder Nancy Pelosi etter fadesen. I sin tale mot slutten av debatten beskyldte hun Bush-administrasjonens økonomiske politikk for å ligge bak krisen.

Ordbruken var ikke ulik en rekke andre taler fra den kanten om Republikanerne og deres president. Men partiets mindretallsleder, John Boehner, var åpenbart provosert.

- Vi kunne kommet i mål om det ikke hadde vært for talen fra «the speaker» (Pelosi), sa Boehner etterpå.

Også republikaneren Roy Blunt mente Pelosis tale hadde fått en rekke av hans partifeller til å ombestemme seg.

Ny tjeneste:
Nettavisen kutter boliglånet ditt (gratis)

- Sårede følelser
Det fikk demokratenes Barney Frank til å komme med følgende hjertesukk: - Fordi noen såret følelsenes deres, straffer de hele landet, sa han.

Frank mente at stemmegivningen blant republikanerne først og fremst var en avvisning av deres egen president.

65 av republikanernes representanter stemte for krisepakken, sammen med 140 demokrater. 133 av republikanere vendte tommelen ned, i likhet med 95 demokrater.

Børsras i Asia
Børsene i Asia var ikke sene om å reagere på nyheten, og indeksene raste nedover etter åpningen tirsdag.

I løpet av det første kvarteret falt den japanske Nikkei-indeksen med 477.90 poeng, eller 4,07 prosent. Fallet fortsatte til nærmere fem-tallet i løpet av kort tid, ifølge det japanske nyhetsbyrået Kyodo.

Eiendom og metallindustrien stod for de verste tapene på Tokyo-børsen. Japanske yen styrket seg samtidig mot den amerikanske dollaren.

Også børsene i Australia og New Zealand falt med lignende sifre - 5,3 prosent i Sydney og 4,7 prosent i Wellington, ifølge BBC.

Den amerikanske Dow Jones-indeksen stupte med 777 poeng mandag etter at Representantenes hus stemte nei til den økonomiske krisepakken. Det er det største poengfallet noensinne for den industritunge indeksen på Wall Street, ifølge CNN.

BØRSKOMMENTAR HOS NA24: Kollaps på Wall Street

Fallet utgjør en nedgang på sju prosent, noe som imidlertid ikke når opp på topp ti-lista over de verste børsdagene i USA.

Også børsene i Europa falt kraftig mandag. Oslo Børs falt med 8,3 prosent, noe som er det verste fallet på 17 år.

Artikkelen fortsetter under videoklippet

265364

Til tross for at USAs president, George W. Bush, oppfordret republikanerne til å vedta redningspakken på 700 milliarder dollar - nær 4000 milliarder kroner - valgte rundt to tredeler av partiets representanter å avvise forslaget.

- Løsning i løpet av uken
Finansanalytiker Harald Magnus Andreassen ved First Securities sa til Nettavisen mandag kveld at han tror amerikanske politikere kommer til enighet om en krisepakke allerede i løpet av uken.

- Det er veldig avhengig av om politikerne kommer frem til et forslag de kan bli enige om, og det tror jeg de kommer til å bli. Jeg kommer til å bli overrasket hvis det ikke skjer i løpet av noen få dager, sier Andreassen til Nettavisen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Andreassen mener at årsaken til avvisningen til lovforslaget er at politikerne har på kort tid blitt presset til å forholde seg til den gigantiske redningspakken, og at dette har skapt stor usikkerhet blant lovgiverne.

- Må fortsette arbeidet
Republikanernes kandidat til Det hvite hus, John McCain, sa etter avstemningen at Kongressen øyeblikkelig må sette seg tilbake til tegnebordet, for å ta seg av den økonomiske krisen.

- Økonomien står overfor utfordringer som kan få alvorlig betydning for alle amerikanske arbeidere, familier og eiere av mindre bedrifter, om vår ledere feiler, understreket MaCain.

Også demokratenes presidentkandidat, Barack Obama, var optimistisk til at Kongressen til slutt vil velge å vedta den omfattende redningspakken.

- Jeg er sikker på at vi vil nå dette målet. Men det kommer til å by på noen utfordringer, sa Obama.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken