*Nettavisen* Økonomi.

Straffetoll på norsk EU-laks

EU vil innføre straffetoll på norsk laks. Da USA gjorde det samme, forsvant norsk laks fra hyllene over natta.

02.03.05 11:02

Ifølge en velplassert EU-kilde har EU allerede så godt som bestemt seg for å innføre en straffetoll på norsk laks, på mellom 20 og 30 prosent, skriver IntraFish.

– Det er overveiende sannsynlig at Norge får antidumping-toll, med mindre Europakommisjonen kan få tilslutning til et revidert safeguardforslag, sier IntraFish' sentralt plasserte EU-kilde.

Straffetollen vil i så fall gjelde ut året, før ministerrådet deretter beslutter om det skal gjøres permanent - det vil si gjeldende for fem år.

Da USA for 15 år siden innførte straffetoll på norsk laks, forsvant dette markedet mer eller mindre over natten. Norske eksportører ble byttet ut med chilenere. Nå fryktes det at det samme kan skje i EU-markedet.

EU-kommisjonen besluttet for kort tid siden å innføre importvern på norsk laks. Denne avgjørelsen ble i forrige uke anket av Danmark, som benytter mye norsk laks i sin foredlingsindustri. Ankesaken er nå til behandling, men skal gå et langt og tidkrevende løp før det tas en beslutning.

Ifølge avisen Fiskaren vil EU-kommisjonen ventlig ta endelig stilling til straffetoll på norsk laks i møtet den 10. mars. Det er praktiske problemer knyttet til å håndheve to ulike straffetiltak, så det mest sannsynlige utfallet er ifølge IntraFish' EU-kilde at straffetollen erstatter importvernet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag