Gå til sidens hovedinnhold

Streik truer fire storsykehus

Landets fire største sykehus rammes av streik fra tirsdag i neste uke dersom riksmeklingsmannen ikke klarer å skape enighet mellom arbeidsgiverne i NAVO de fagorganiserte i Akademikerne Helse.

Psykologer, forskere, leger og ingeniører organisert i Akademikernes Helse vil legge ned arbeidet fra tirsdag morgen dersom partene ikke kommer til enighet.

Det er Akershus universitetssykehus, Rikshospitalet, St. Olavs Hospital og Ullevål universitetssykehus som først blir rammet. Blir det streik går i første omgang 253 psykologer, forskere, leger og ingeniører ut i streik.

Skåner pasienter
- Et beskjedent uttak som vil ramme sykehusenes administrasjon. Vi vil skåne pasienter og i størst mulig grad ramme arbeidsgiver. Liv og helse settes ikke i fare, sier leder i Akademikerne Helse Rune Frøyland.

Øyeblikkelig hjelp, behandling av barn og pasienter med kreft eller psykiske lidelser er skjermet fra streiken og vil over hode ikke bli berørt av uttaket.

Det er riksmeklingsmann Svein Longvas oppgave å finner en løsning før fristen for mekling går ut.

- Kjemper for rettferdighet
Striden står om hvor partene skal forhandle om pensjon, svangerskapspermisjon og andre sosiale bestemmelser – nasjonalt slik det gjøres i dag eller på det enkelte sykehus slik Staten ved NAVO krever.


Flere administrative oppgaver vil bli berørt av streiken, blant annet planlegging og drift av sykehusene, økonomi og innkjøp, forskningsprosjekter vil bli forsinket. I tillegg vil pågående eller planlagte organisasjonsendringer stoppe opp, opplyser Akademikerne på sin hjemmeside.

- Vi kjemper for at grunnleggende sosiale rettigheter for våre medlemmer skal være de samme, uansett hvor i landet man arbeider, slik vi og andre ansatte ved sykehusene har det i dag. Staten ved NAVO ønsker å sette disse rettighetene i spill, sier Frøyland.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken