Gå til sidens hovedinnhold

Streik truer H&M

En bitter fagforeningsstrid i USA kan føre til streikeaksjoner for H&M gjennom hele Europa.

Konflikten mellom Hennes & Mauritz og den amerikanske fagforeningen Unite. Striden har rast i flere uker, og nylig kastet også Hillary Clinton seg inn i debatten.

Unite mener H&M har kvittet seg med ansatte på svært kritikkverdig måte. Mandag møtte toppene i kleskjeden ledelsen i den amerikanske fagforeningen, uten at situasjonen lot seg løse.

Den svenske avisen Dagens Industri skriver i dag at Unite truer med streik, og at en eventuell aksjon vil føre til at også H&M sine avdelinger rundt om i Europa vil bli trukket med.

- Det har ingen effekt å bare reagerer mot H&M i ett eneste land. I så fall kobler Unite inn for eksempel de tyske, franske og svenske fagforeningene. Jeg håper at situasjonen ikke kommer til dette, sier Sven Engelsson ved de Handelsansattes forbund, til DI.

Ifølge fagforeningen har Hennes & Mauritz sparket 14 ansatte i USA som hadde skadet seg på jobben, og i tillegg sagt opp andre som hadde organisert seg i fagforeningen.

H&M tilbakeviser kritikken, og mener det er løgn. Tirsdag avviser H&Ms informasjonsdirektør at streikefaren er reell.

- Vi har ikke fått indikasjoner på at slike aksjoner på gang, sier informasjonsjef Kristina Stenvinkel til TV 2 Nettavisen.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted