Som kjent ble streiken blant flyteknikerne avsluttet tirsdag morgen, etter at regjeringen brøt inn med tvungen lønnsnemnd for å avslutte konflikten som startet med en streik og etter hvert ble utvidet med lockout fra NHO.
Avgjørelsen ble begrunnet med fare for liv og helse, etter at Helsetilsynet i går varslet at ambulansefly i Finnmark sto i fare for å ikke kunne rykke ut uten teknisk tilsyn.
Flyteknikerne måtte tirsdag formiddag tilbake på jobb, og et mer vanlig rutetilbud vil kunne være på plass i løpet av noen dager.
- Vil påvirke i uker fremover
Men noen flyselskap er hardere rammet enn andre av streiken, skriver flysmart24.no. det er nemlig mange fly på bakken som skal gjennom teknisk tilsyn og reparasjoner.
– Vi jobber nå med å skaffe oss oversikt og gjøre prioriteringer, slik at vi kan få i gang full ruteproduksjon så raskt som mulig. Vi har imidlertid en del etterslep på vedlikehold som vil påvirke driften i Widerøe i dager og uker fremover, skriver Widerøe på sin Facebook-side og legger til at berørte passasjerer vil bli kontaktet.
Les også: Regjeringen avklarer om SAS
Hos Norwegian er man mer optimistisk:
– Vi har jobbet hardt for å minimere konsekvensene for våre passasjerer i streikeperioden. Vi har som mål å gjennomføre alle planlagte flyvninger på programmet vårt, og ingen flyvninger i dag eller i morgen er kansellert som følge av streiken, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Glorvigen til flysmart24.
Ny streik truer
Som kjent truer en tredje streik, etter at nå både forhandlingene for bakkemannskapene er løst og flytekniker-streiken er over.
Les også: Sjekk hva du har rett på hvis det blir flystreik
Natt til onsdag går fristen ut for mekling i forhandlingene mellom piloter og ledelsen i SAS. Dersom de ikke kommer til enighet, vil rundt 900 piloter i Norge, Sverige og Danmark gå ut i streik.
SAS har i tillegg varslet lockout i Danmark og Sverige - ifølge e24.no kan 45.000 reisende kan bli berørt.
Les også: Dette kan avgjøre om SAS-flyet ditt går selv om det blir streik
Etter elendige økonomiske resultater kan konfliktene koste SAS dyrt. Pandemien slo hardt inn og skrapte økonomien i flyselskapene, og i 2020 mistet rundt 560 piloter i SAS jobben. Et kjernepunkt i konflikten er at pilotene nå ønsker sine jobber tilbake på de samme vilkårene som de hadde da de ble sagt opp.
Men SAS har opprettet to datterselskaper, SAS Link og SAS Connect, og har bedt oppsagte piloter og kabinansatte om å eventuelt søke jobb på nytt i disse selskapene. Ifølge fagforeningene tilbyr disse selskapene langt dårligere betingelser.
Samtidig trenger SAS sårt at investorer bringer frisk kapital til selskapet. Mens Danmark har lovet å kjøpe seg opp til om lag 30 prosent, bekreftet næringsminister Vestre torsdag morgen at Norge ikke skal inn med frisk kapital, men vurderer å tillate at et utestående lån til SAS på 1,5 milliarder svenske kroner konverteres til aksjer.