Nordmenn skylder over 113 milliarder kroner i forbruksgjeld og tallet har eksplodert de siste årene. Nå har myndighetene innført gjeldsregisteret som skal bøte på problemet. Det er en gullgruve for enhver som er opptatt av privatøkonomien, og dårlig nytt for dem som ønsker å ta opp store mengder forbruksgjeld.

Men det er ikke bare de med forbruksgjeld som bør uroe seg for konsekvensene.

Inntil nå har bankene gjort kredittvurdering av deg hvis du søker om lån, og sjekket inntekten din. Utover dette har de ikke hatt mye informasjon til å vurdere om du har for mye gjeld fra før. Nå skal bankene rapportere til gjeldsregisteret.

Vanskeligere å få lån

Fra og med 1. juli snur det nye gjeldsregisteret dette på hodet. Det er fortsatt noen uker igjen til de fleste bankene er på plass i systemet. Nå vil alle bankene få tilgang på nær sagt all din gjeld. Det blir dermed mye vanskeligere for folk å ta opp flere forbrukslån og kredittkort.

– Har du strukket strikken maksimalt vil du nok kunne oppleve at det blir litt vanskeligere å få lån, om du da i tillegg har benyttet deg av flere forskjellige lån, sier Cecilie Tvetentrand som er forbrukerøkonom i Danske Bank.

Hun har studert gjeldsregisteret nøye, og mener det er samlet sett bra at gjeldsregisteret kommer på plass. Selv vil hun bruke det til å få oversikt over egen privatøkonomi.

– Mange klipper bare et kredittkort i to, og ikke bruker det lengre. Men det ligger der som en kreditt du har tatt ut, forklarer forbrukerøkonomen.

Det betyr i praksis at det kan bli vanskeligere å få boliglån eller andre lån, fordi du kanskje har kredittkort du ikke engang visste om.

– Gå gjennom oversikten i gjeldsregisteret og ta kontakt med bankene og avslutt kredittkort du ikke bruker, er hennes klare anbefaling.

En god del vil rammes

En god del kjøp du gjør tenker du kanskje ikke er på kreditt, men det kan fortsatt påvirke muligheten til å få for eksempel boliglån.

– Er det noen som vil rammes hardt av gjeldsregisteret?

– Det er nok en del. Spesielt de som er yngre og skal ta opp det første boliglånet. Hvis de er vant til å kjøpe Macen, telefonen og kanskje flyreisen på kreditt, også er det ting man ikke har sagt fra om - så har ikke banken tidligere hatt mulighet til å sjekke det opp. Nå kan de det, og det kan føre til at det blir vanskeligere å få boliglån, forklarer forbrukerøkonomen.

Hvis du for eksempel har 20.000 i kredittramme for å ha kjøpt en Mac, 10.000 for å ha kjøpt en telefon og et kredittkort eller to du ikke bruker, blir det til slutt en stor sum som banken vil ta med i vurderingen.

Dette er drømmen

Forbrukerøkonomen håper dette blir en del av en større privatøkonomisk løsning. Nemlig at alt kan samles på ett og samme sted. Alt fra forsikringer, pensjon, lån og det du måtte trenge av informasjon. Ifølge henne er det mange som opplever det som vanskelig å få oversikt.

– Det blir mye enklere når du får det svart på hvitt at du skylder for eksempel 200.000 kroner. Da er det vanskeligere å ta opp et nytt lån. Grensa for å søke på nytt blir høyere. Slik som det er noe, er det ofte usynlig for vanlige folk, forklarer hun.

– Men er ikke dette overvåkning av folks økonomi?

Nei. Det er bare informasjon bankene får dersom du søker om lån. Det er positivt for alle. Det er en beskyttelse for bankene og for dem som ikke klarer å tøyle sine grenser. Det vil også kunne skjerpe inn aktørene som har vært i overkant aggressive med å låne ut penger, sier hun.